~Thorunczyk

Witam, no cóż, złożyłem tak obszerne oświadczenie w sądzie, że potrzeba ZUS-owi 10 dni na ustosunkowanie się do niego, a poza tym, Sąd tez potrzebuje czasu na zapoznanie sie z dowodami. Jak już zaznaczyli moi poprzednicy, na rozprawie co prawda była obecna Pani z ZUS ale raczej ciałem a nie duchem. Powiedziała przez całą rozprawę tylko jedno sakramentalne TAK, w odpowiedzi na pytanie, czy organ rentowy podtrzymuje decyzję. Potem się już nie odzywała, kilka razy tylko skinęła głową. I gdzie zatem zasada kontradyktoryjności postępowania cywilnego? Heh, jestem ciekaw w jaki sposób ZUS odniesie sie do mojego oświadczenia. Czy nadal bedą to tylko tendencyjne domniemania w stylu - zył, wiec prowadził działalnośc? Pani Sędzia i Panie Ławniczki były bardzo sympatyczne i rozprawa odbyła sie raczej w luźnym tonie, jeśli tak można to nazwać. Gdyby nie orzełek na piersi Pani Sędziny, pomyślałbym, że jesteśmy u cioci na imieninach :))) Padło bardzo wiele słów poza protokołem, w tym Pani Sedzia zapytała mnie, czy przypadkiem nie studiowałem prawa i czy sam napisałem moje oświadczenie :))) A przecież tylko WAM moge być wdzięczny, że jakoś mi poszło. Niestety Sąd nie wydał dziś decyzji w sprawie. Wyznaczy termin następnej rozprawy po zapoznaniu się z 10-cio stronicowym oświadczeniem mojego autorstwa i 20 dowodami, które do niego załaczyłem. W kazdym razie jestem nadal dobrej myśl, chociaż niepokoi mnie pewna rzecz. Otóż Sędzina zapytała mnie, czy znam ostatnie (czy jedno z najnowszych) orzeczenie Sądu bodajże Najwyższego. Odpowiedziałem, że nie. Kazała mi sie z nim zapoznać, bo jest bowiem niezwykle istotne w mojej sprawie. Z tego, co zdążyłem sie zorientować, dotyczy zagadnienia prowadzenia działalności gospodarczej, podleganiu obowiązkowi ubezpieczeń w ZUS a wpisem do ewidencji działalności gospodarczej. Jeśli zatem ktoś z Was wie o jakie orzeczenie chodzi i w jakiej sprawie zostało wydane i czy sa już jakieś interpretacje tego orzeczenia - proszę o fakty. Poza tym mam pytanie: czy istnieje w prawie polskim cos takiego, taka zasada jak wyższośc prawa materialnego nad stanowionym?? Jeśli znacie odpowiedź, bardzo Was o nią proszę. Jeśli ktoś jest zainteresowany treścia mojego oświadczenia proszę pisać: thorunczyk@op.pl. Raczej nie będę go umieszczał na tym forum, ponieważ jest niewyobrażalnie obszerne a poza tym powiela cała mase zawartych juz na tym forum informacji. Zatem czekam na listy. Salut dla walczących na antyzusowskim froncie! Piotrek

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.