~piotr w

W czerwcu 2000r. złożyłem w ZUS deklaracje ZWUA i ZWPA o wyrejestrowanie płatnika i wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych. ZUS ZWPA z kodem przyczyny 113 ZUS ZWUA z kodem przyczyny 140 Do dnia dzisiejszego składek w ZUS nie płacę, a działalność gospodarczą w EDG dalej mam zarejestrowaną. Pracownik ZUS poinformował mnie że składek nie muszę płacić, nie muszę się wyrejestrowywać z EDG, i nie będę ponosił z tego tytułu żadnych konsekwencji. Jedyny minus o jakim poinformował mnie ZUS to fakt że okres w którym nie będę płacił składek nie będzie mi wliczony do "emerytury". W US ciążył na mnie jedynie obowiązek składania PIT VAT i rocznego rozliczenia, które były zerowe. Chcąc wyrejestrować działalność z EDG nie jestem pewien, czy ZUS nie ma wobec mnie jakichś roszczeń, biorąc pod uwagę powyższe forum. Czy mogę np. wznowić płacenie składek w ZUS bez konsekwencji. Proszę o pomoc - co mogę i co lepiej w tej sytuacji zrobić!!!?

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.