~księgowy

ZUS stwierdza tu: "W wyniku zgromadzonego materiału ustalono, iż w trakcie prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej zgłaszano w oddziale ZUS-u w latach 1999 - 2003 czasowe zaprzestanie prowadzonej działalności składając dokumenty ubezpieczeniowe ZUS ZWPA - wyrejestrowanie płatnika składek oraz ZUS ZWUA - wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego w następujących okresach...". Gdzie tu jest błąd? Otóż w ww. przypadku, błędnie założono, że w latach 1999 – 2003, cały czas prowadzono działalność gospodarczą. Zarzut powinien brzmieć: "W wyniku zgromadzonego materiału ustalono, iż w okresie wpisu do ewidencji, w latach 1999 - 2003 [tu natomiast podstępnie zasugerowano, że chodzi o okres prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej] przedsiębiorca rozpoczynał i zaprzestawał prowadzenia działalności gospodarczej w następujących okresach […], składając dokumenty ubezpieczeniowe ZUS ZUA i ZUS ZFA, oraz ZUS ZWUA i ZUS ZWPA..." W decyzji błędnie sugeruje się, że data wpisu do ewidencji jest datą rozpoczęcia działalności, a data wykreślenia z ewidencji – datą zaprzestania działalności. Dajemy sobie wmówić, że wpis do ewidencji jest równoznaczny z prowadzeniem działalności gospodarczej i pozwalamy, aby ZUS stosował definicję działalności gospodarczej do okresu objętego tym wpisem. Walter słusznie tu stwierdza, że nie powinniśmy używać sformułowania – „przerywałem prowadzenie działalności gospodarczej”. Mądrzej będzie chyba stwierdzić: "Ja nie przerywałem działalności, ja w okresie wpisu do ewidencji – rozpoczynałem prowadzenie jej i zaprzestawałem jej prowadzenia, informując o tym Oddział ZUS". Zadaniem ZUS-u jest udowodnienie, że tak nie było, że w całym okresie wpisu do ewidencji, prowadzona była działalność gospodarcza. Jako kryterium oceny ZUS powinien przyjąć definicję działalności gospodarczej, a nie czyjeś widzimisię, gdyż tak to wynika z treści ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. W art. 8. tej ustawy [Definicje], napisano: 6. Za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się: 1) osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, (a nie na podstawie czyjegoś widzimisię).

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.