Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ja obstawiam że istnieje taki wariant i warto być przed nim zapakowanym w akcje żeby je wywalić drożej acz
z drugiej strony przy głębokiej korekcje lepiej nie mieć żadnej akcji ..........
i tutaj można by rzec że stajemy przed sporym dylematem.
najprościej jest podejść do tego statystycznie i obliczyć szanse na obie sytuacje i w zależności od szansy procentowej mieć odpowiednie zaangażowanie w akcje.
rachunek prawdopodobieństwa na rynkach finansowych jest chyba ich najważniejszym aspektem w nadchodzących czasach przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych coraz częściej stosowanym przez dużych graczy.
Ostatnio czytałem w jednym z amerykańskich magazynów internetowych tworzonych przez jedno z wielu stowarzyszen międzynarodowych inwestorów indywidualnych artykuł o tym zagadnieniu i powiem że zrobił na mnie spore wrażenie, acz sporo jużnan ten temat wiedziałem. Wielkie firmy ładują ogromne pieniądze w AI oraz ogromne jednostki obliczeniowe do przewidywania przyszłości a dokładniej chodzi o rachunek prawdopodobieństwa danej inwestycji. Niebawem graczami na rynkach finansowych będą jednostki AI w pełni samodzielne i bez nadzoru ( oczywiście nadzór będzie sprawował SEC i inne instytucje do tego powołane ) oczywiście nad wszystkim będzie dana firma która będzie ponosila odpowiedzialność cywilną i prawną nad powierzonymi aktywami, bo AI do sądu nikt nie poda ;)