Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
AR. Poukładałem tak jak kazałeś i poszło dobrze. Boję się, że za bardzo. Dopatruję się jednak błędów natury merytorycznej. ZUS wydaję decyzję o objęcie ubezpieczeniami. Objęcie owo jest składane na drukach ZUA i wyrejestrowanie następuje na ZWUA. Stąd do rozwżań należy ( moim zdaniem ) użyć kodów z tego druku. Ale jest tam tylko jeden kod przyczyny, mianowicie: 140-Zaprzestanie prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej, i nic poza tym. Stąd nie ma możliwości operowania zaprzestaniem i wyrejestrowaniem. Musisz w takim wypadku znaleźć możliwość zgłoszenia takiej przyczyny, a posługując się przepisem o którym wspomonasz na początku będzie trudne o ile nie niemożliwe. Ty oparłeś się na kodach z druku ZWPA, czyli wyrejestrującego płatnika. By mogło to spełnić swą rolę musiałbyś wykazać możliwość składania ZWUA i ZWPA niezależnie. Inaczej, wykazać możliwość istnienia dla ZUS tych druków bez wzajemnego związku ze sobą. Zatem pewna prawidłowość jest, gdyby istniała możliwaść ich składania w różnym czasie. Czy tak jest nie wiem. Dalej, musiałbyś wykazać, że druk ZPA jako sam, rodzi skutki objęcia ubezpieczeniem, a ZWPA jako sam z niego zwalnia. Wydaje mi się, że ZFA to druk na którym zgłasza się osobę fizyczną która składki będzie płacić. Natomiast ZUA wskazuje za którą i która ma być objęta ubezpieczeniem. I na koniec kaliber najcięższy. Ja jestem Sędzią a Ty stoisz przede mną i zapoznajesz mnie z tym konkretnym wywodem. A na koniec zadaję Ci niewinne pytanie: Panie AR, czy Pan opłaca składki sam za siebie? Piszę to bo nie jestem do końca przekonany czy to co piszesz o skutkach prawnych to tylko rozszeżenie.