~ka

Dnia 2025-09-22 o godz. 15:41 ~Antoni napisał(a):
> _ka_ jak pisałem, że shortom kończą się akcje do pożyczania, to UTIL było około 95%. Zresztą - to juz nieistotne, odkup juz się zaczął. Marshal i Qube zaczęli redukować pozycje. Marshall na pewno jest zarobiony i zamyka z zyskiem. Zobaczymy jak reszta. Nie chce mi sie teraz liczyć, po ostatich zmianach, ale wydaje mi się, fundy ujawnione w rejestrze, w szczytowym momencie, miały prawie krótkie pozycje na 5 mln akcji. Czyli 4 były albo pod progiem 5% albo nie zostały zaraportowane.
> Poczekajmy ciepliwie do 1 października, byłoby miło gdyby jednak zostały opublikowane cząstkowe dane sprzedażu za Q3. Dzisiaj były dane GUS - sprzedaż detaliczna w sierpniu ponad 3% w cenach stałych. Nie jest to jakis boom konsumpcyjny, ale przyzwoity wzrost. Pomimo, że _ka_ już kilka razy ogłaszała kryzys :-)

###
No to teraz po kolei, bo musiałam wykorzystać czas w swoim mikro PGRze zanim się ochłodzi jutro, a winogrona się same nie zbiorą. Chwila odpoczynku zanim się zabiorę za przetwórstwo dzisiejszych zbiorów.

1. Jak pisałeś ze swoją ogromną pewnością, że shortom kończą się akcje do pożyczania, to przypadał dzień raportowania do SEC i FINRA i dlatego UTIL tak mocno podskoczył aż do 94,69% w dn. 15 września.
Szczegóły i detale raportowania związane z przepływem akcji pomiędzy kontami w dniach raportowania były dokładnie opisane na JSW, więc jak przystało na akcjonariusza, zapewne czytałeś. I to również rozwiązuje zagadkę szybkiego spadku do 86,99% w następnych dniach pomimo kosmetycznych ruchów w short pozycjach.

2. „Odkup się zaczął’’ - no to ciekawe, że dopiero jak cena wzrosła, bo niżej nie chcieli, co po obrotach w poprzednim tyg było widać. Kto bogatemu zabroni.

3. „Marshall na pewno jest zarobiony i zamyka z zyskiem” - zarobiony na pewno jest, ale zamykania nie widać. Elegancko tylko wcześniej w rejestrach „pomrugał” 4x zwiększając o 7,7k i 4x zmniejszając (-) 7,7k.

4. Fundusze ujawnione w KNF mają łącznie 3 mln, miały 2 mln, a nie 5 mln jak napisałeś.

5. „Czyli 4 były pod progiem” - no nie, skoro pod progiem jest 5,934 mln szt , to z prostej matematyki wynika, że odpowiada to minimum 16 podmiotom + te 5 z KNF = 21

A teraz zagadka - o ile szt zszedł Qube w rejestrze KNF w piątek „redukując pozycje”?

I doprecyzuję - nie ogłaszam i nie ogłaszałam kryzysu, myślę, że w ogóle nie rozumiesz o czym pisałam. Spada cały czas tzw. dochód rozporządzalany, bo rosną koszty życia. GUS i jego 3% rozchybotane przesunięciem sezonu z powodu pogody … to nawet wskaźników inflacji nie pokrywa.

I przy okazji mam prośbę o podrzucenie linka do tych rejestrów, w których widziałeś zwiększanie pozycji przez OFE i TFI w sierpniu.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.