Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Do AndrzejaW Dlaczego oszukujesz uczestników dyskusji na forum, że dyrektywy unijne "skasują" wszystkie systemy autorskie? Twoim zdaniem, któryż to system będzie tym "jedynym - właściwym"? Może już dysponujesz takim?... Póki co prace nad implementacją dyrektywy unijnej dla rynku usług finansowych w Polsce dopiero sie rozpoczęły i nie ma jeszcze żadnych wiążących ustaleń, ale to co wiem w tym temacie (a wiem sporo)- Dyrektywa ma wręcz "chronić" niewielkie, niezależne podmioty o obrotach miesięcznych nie przekraczajacych 3 Mln Euro. Po drugie z tego co wiem ( a też wiem sporo) Banki są w trakcie prac nad własnymi systemami, które umożliwią wyeliminowanie wszelkich pośredników typu Via, Milamedia, Accadia etc... Umowy bedą zawierane pomiędzy Bankiem a Agentem (na zasadach pełnej niezależności)i czekamy na to jak na przysłowiowe zbawienie, bo takie rozwiązanie całkowicie uspokoi rynek. Co do gwarancji bankowych - będą one obowiązywały tylko podmioty o bardzo dużych obrotach i "zbiorczym koncie" Reszta zaś będzie kontrolowana - ale jak na dzień dzisiejszy, nie ma mowy o jakimkolwiek zabezpieczeniu i wysokości kapitału zakładowego (poza ubezpieczeniami obowiązującymi również w dniu dzisiejszym). Po trzecie - "wiedza" na ten temat, nie jest żadnym tabu, bo dostępna jest w internecie na tyle, że można zorientować sie w kierunkach jakie będą obowiązujące.