Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
WITAM! Pracowałem w dwuch pabach i w zadnym klimy nie bylo. Do kolejnych dwoch czesto chodz i tam tez klimy nie bylo. Jedyne co zauwarzylem to wentylacja dosyc dobrze rozbudowana. Mysle ze to powino wystarczyć. Bo same urzadzenia do klimatyzacji kosztuja spore pieniadze. Taka rozbudowana wentylacje wydaje mi sie ze kazdy domowy majster potrafil by zrobic zasiegajac wczesniejszej wiedzy w interneci BO INTERNET TO kopalnia wiedzy i informacji !!!!!!!! Wymogi co do sanepidu i ppoż mozna znalesc w rozporzadzeniu o hotelach i klasyfikacji, chyba jak dobrze pamietam obejmowala i restauracje i paby. Propo klimy to przypomnailo mi sie ze chile robilem w pizzeri w kotrj w lato bylo piorunsko goraco (bo wiadomo piec) i zadnej klimy tam nie bylo tylko jakis nedzny nawiew czy taki durzy pochlaniacz powietrza z kominkiem w dachu. Jedynym wspaniałym miejscem byłą chłodnia :P Ostatnio troche sie za cenami rozgladalem tak pod zwykły pab wypozarzenie, wynajem itp itd. Krzesełeka: ciekawy wzor i wyglad znalazlem w necie za 80zł 1 szt. przydało by się tak przynajmniej z 25-30 na poczatek tez ilosc zalezy od posiadanej powierzchni wiec koszt krzeseł to ok. : 2 400 zł stoliki: pasujace kolorystycznie do krzeseł w cenach 75-85 przydało by się tak z 10-12 (po 2-3 krzesla przy stoliku) Koszt cos w granicach: 1 020 zł Kontuar: mozna samemu cos zmątowac z itonga, cegły bądz pustaka i na to jakiś blat zamówiony siknąć. Myśle ze koszt kolo 1,5 - 2 tyś. Widziałem gotowy kontuar cos w granicach 2,5 tyś krzesłą barowe: mozna kupic 3-4 sztuki do postawienia przy kontuarze sztuka kosztuje miedzy 200 - 300 zł Cały koszt zatem 1200 Szafki, pólki: poprostu jakies meble do trzymania szkła. Na poczatek mysle ze 3 sztyki jakis wiszacych szafek + jeden wiszacy regalik z połkami i lustrem w środku starczy. Koszt: szafki z 700-800zł + 300zł lustrzany regali daje 1 100zł Wyposarzenie kazdy kupoje na swoj gust i zapotrzebowani, wiec ceny tez mogą być znacznie rózne od tych sugerowanych przezemnie. Wszystko zalezy jakiej klasy to bedzie pab, czy to moze przypadkiem nie bedzie restauracja. Na jaki przedział wiekowy bedzie ukierunkowany nasz pab, na taki wystroj bedziemy sie kierowac. Młodzi za duzo nie oczekuja, chca by był klimat zeby bylo miło i nie standardowo. Pab ktory ostatnio odiwedzam na scianie miał mometami gole cagly (tak wykute) a na tym maski od samochodów, ciakawie to wygladało :) Lecimy z kosztami dalej jakias lodowka - chlodziarka: mozna uzywana albo nwoke sztuke nowka to wydatek hmm gora 2 tys no chyba ze to ma byc jakis kombajn. Choc nie wiem jak sie prezentuje cena tych ze szklanymi dzwiczkami. Ale chyba taka lodwke moza w dzierrzawe od np coli wziąc. jaks mikro fala : 400 zł coby np frytki grzac ;) Jezli lokum nie ma umywalki i kranu to trzeba zakupic. Rzecz jasna. Wielkosc nakładu duż zależ tez od lokalu w ktorym zamierzamy coś otwirac. To chyba kazdy zdaje sobie z tego sprawe. Jesli ma terakote to odpada nam koszt jej kladzenia. Jeli ma juz po mątowane sanitarne elemety tylu umywalki kible to kolejny wydatek odpada. A taki m2 terakoty o przyjemnej brazowatej barwie mozna juz za jakies 30 zł kupic Napewno trzeba liczyc koszt farb do malowania, chyba ze kolorystyka nam odpowiada. Jak mowie bardzo duzo zalezy od lokalu wynajmowanego, bądz posiadanego. BO jesli jest w miare okej to koszty zwiazane z remontem beda niewielkie dochodzace powiedzmy do 2tys gora 4 tys zł Typu malowanie, ewnetualne gipso scianki, jakies oswietlenie, lustra oabrazy... Koszta wentyalcji to koszt blaszanych elemetów rekawó tej wentylacji. To musze sparawdzic ile sobie za to liczą bo nie wiem zupelnie. Im wiecej rzeczy w pabie/ barze zrobimy sami tym mniej zapłacimy za robocizne. To powinno sie brac pod uwage. Robiąc samemu koszty modernizacji mozna zmniejszyc o 1/3 a czasem przy solidnym oszczedzaiu nawet o połowe. Fachowcy teraz sobie licza :( Wynajem w wawie za metraze 80-120 m2 za miesaic placi sie od 3 do 6 tys. Z pewnosci mozna i wiecej :) wszystk ozalezy od lokazlzacji. W centrach handlowych za wynajem palci sie potforne pieniadze... ale np takie podpiwnizenia bloku, albo jakiejs kamienicy wychodzi dosyc tanio... Trzeba sie poprstu mocno zakrecic. Im wiecej bedziecie sie krecic i szukac tym wiecej fajniejszych i tanszych ofert znajdziecie. Mysle ze w granicach 8-10 tys uda zalatwic sie nam wszystkie urzedowe sprawy typu sanepid, koncesaj, ppoż, gus, itp. KONCESJE wydaje urzad gminy i to o n ustala cene ale cos chyba w okolicachc 2 tys PAmietajcie sa III stopnie koncesji 1 - alkocol do 4% z kawalkiem czy tam 5% 2 - od 5% do 14% (czyli wiekszosc win) i 3- ponad czyli wodki i inne takie spirytusy :P ;) Kazdy stopien ma inna cene rzecz jasna. Kupno towaru myzle ze na poczatk ze 1 tys - 1,5 Nie ma co sie oblawiac bo nie wiadomo czy towar zejdzie... Wiadomo poczatki, mało klientow ;) +/- jakies 5 tys na drobne wydadki ;) Krzdy pewnie sobie jeszcze coś na wsóe upodobanie cos dozrzuci cos zmieni i to normalnie... Moze uwzględni cos co ja pominołem... Wiec wydaje mi sie ze w 50 tys. powinnismy sie wyrobic nie przesadzajac zbytnio... Jak mowie, kazdy tworzy pod swoje gust upodobanie i wizje czym bardziej wymodzone tym drorzej im blizej centrum usytuowane tez wynajem dorzszy... czym wiekszy metraz - dorzej ... ;) POZDRAWIAM Z ciekawymi pomyslami propzycjami i chęcia opieorzenia mnie za cos w czym sie myle serdecznie zaprasam na miela mk-san@tlen.pl (to 100% ze odczytam wiadomosc) bo tu zagldam "raz na rok" mówiac przysłowiowo :) raz jeszcze POZDRAWIAM i rzycze powodzenia Ps. Niektore osoby powinny poruszyc swoja wyobraźnie i wizualizacje, bo często padają pytania na ktore stosunkow łatow mozna odopwiedziec grzebiac sobie w necie albo tez na zdrowy rosądek.