Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dobry wieczor, mam zamiar rospoczac dzialalnosc gospodarcza w polsce. Mysle o firmia import-export. Mam w zwiazku z tym kilka pytan. 1. Czy jako obcokrajowiec musze placic skladki zus czy moze jest jakas mozliwosc aby tego uniknac? 2.Czytalem gdzies w internecie, ze jako obcokrajowiec potrzebuje adres firmowy a nie adres zamieszkania w polsce, jezeli tak jest to co polski prawodawca rozumie jako adres formowy? Jako firma importowa bede sprzedawal besposrednio do klepow i jedyne co bede potrzebowal to magazyn. Jako magazyn chcialbym na razie uzywac dom mojej babci. 3. Jesli kupie cos za granica to na jakiej zasadzie bede mogl liczyc moje koszta. Chodzi mi po pierwsze o kursy walut a po drugie o rachunki zagraniczne. Czy zwykle rachunki sa przyjmowane przez urzad skarbowy? 4. Czy istnieje w polsce jakis "przymus" do dzialalnosci? Mam na mysli to, ze n.p prowadze dzialalnosc przez 2-3 miesiecy a puzniej przez pare miesiecy robie cos w rodzaju "przerwy". Dziekuje z gory :) Thomas