Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Mam pytanie do osob zorientowanych w temacie importu artykułów spożywczych. Mysle o założeniu własnej działalności gospodardczej nastawionej na import tego typu produktów (głównie herbaty) ale... - nie wiem czy i jakie formalności związane z TEGO RODZAJU towarami trzeba załatwić. Jakies zezwolenia inspekcji sanitarnej czy inspektoratu zywnosci?? Poki co nie znam materii i probuje sie zorientowac w tych zawilosciach prawnych; Druga sprawa to transport, granica i składowanie... - jak wyglądają sprawy transportu z innego kontynentu (gdzie szukac firm transportowych /spedycja statkiem?/, jakie dobierac ubezpieczenie, - jak wygląda kwestia formalności celnych, tzn. gdzie zorientowac na temat procedur, niezbednych dokumentow, skladowania towaru i kosztow? WIEM ze przypomina to troche macanie we mgle ale od czegos trzeba zaczac. Poczatki sa bardzo trudne zwlaszcza w takiej dzialalnosci. Jesli ktos z Panstwa ma juz troche doswiadczenia to bardzo prosze o podpowiedzi. Nie oczekuje podania kawy na lawe (choc rowniez mile widziana) ale chociaz sugestie gdzie szukac informacji, co czytac, gdzie pytac?. Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.