~r2ronie

Witam mam problem ponieważ tworzę właśnie cennik wszystkich produktów i usług które będę sprzedawał . Jestem Vat'owcem i opodatkowanie na zasadach ogólnych (nie ryczałt) KPiR. Co do towarów które będę sprzedawał już mi to wytłumaczono. Ponieważ zajmuje się reklamą więc kupuje druk w zaprzyjaźnionych drukarniach. ceny obliczam w następujący sposób: Przykład: Wizytówki: Kupuję Wizytówki w drukarni po 10 zł netto to jest 12.20 zł brutto (22% vatu). Sprzedaję wizytówki po: 15zł netto to jest 18.30 brutto (22% vatu) PODATEK VAT: Vat od kwoty netto zakupu: 2.20zł Vat od kwoty netto sprzedaży 3.30zł Vat do zapłacenia (tj.różnica 3.30 - 2.20) 1.10zł PODATEK DOCHODOWY: Od różnicy między zakupem netto i sprzedażą netto: tj. 15 - 10 zł = 5zł * 19% wychodzi 0.95 zł Do zapłacenia: 0.95zł ---------------------------------------------------- I problem mam następujący : Nie wiem jak policzyć w przypadku gdy sprzedaję usługę ? 1.przypadek: Usługę wykonuje w całości sam, więc nie mam tu żadnego zakupu. Jak policzyć Vat ? Jak Policzyć podatek dochodowy ? 2.przypadek: W swojej ofercie mam także usługi które będę pod zlecał czy w tym wypadku liczy się to jak w.w przypadku ? Np Sprzedaję stronę internetową która się składa z mojego projektu + wdrożenia pod zleconego (na które otrzymuje fakturę vat)

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.