Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam,mam problem, opiszę o co chodzi: Firma była prowadzona od 2007 roku na zasadach ogólnych tj na książce przychodów i rozchodów ( bez odprowadzania podatku VAT).Zakończyłam działalność 11.2008. Niedawno dostałam pismo z urzędu skarbowego ze przekroczony został próg 39700 zł i należy odprowadzić podatek VAT od sprzedaży. Wiec wynika z tego,że od listopada 2007 roku muszę oddać cały VAT ze sprzedaży. W roku 2008 sprzedaż przekroczyła 200 000 wiec VAT będzie ogromny. Nie wiedziałam,że jest taki przepis, że po przekroczeniu 39700 trzeba odprowadzić VAT i prowadzić kasę fiskalna. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?? Oprócz zapłacenia vatu z odsetkami. Z góry dzięki za odpowiedź.