Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Witam, Z dniem 1 maja rozpocząłem DG, kilka rzeczy nie daje mi spokoju, może je wypunktuje to będzie prościej :) 1. Mam prywatny komputer, jego wartość nie przekracza 1500 zł więc nie wpisuje go do ewidencji wyposażenia, a że nie mam w planie używania go przez ponad rok to nie zalicza się do środków trwałych. Czy mogę kupić do niego oprogramowanie księgowe, system operacyjny czy nawet drukarkę wliczając to w koszty KPiR ? 2. Co muszę zrobić jeśli jednak wpiszę go do środków trwałych (będę użytkował ponad rok) i oszacuje wartość na 1000 zł, i za jakiś czas dokupię drukarkę/monitor/oprogramowanie która stanowi według przepisów część zestawu komputerowego. Czy wtedy zwiększam wartość zestawu ? Co wtedy z amortyzacją. Dodam, że komputer jest już starszy i nie mam na niego kwitów. Co z kosztami drukarki/monitora/oprogramowania? 3. chyba tyle, prosiłbym o pomoc bo nie daje mi to spokoju :) Pozdrawiam,