~b00n

Witam, W najbliższym czasie będę uruchamiał własną działalność gospodarczą i, w związku z tym, mam kilka pytań. 1. Działalność będzie prowadzona u mnie w domu (nie ja jestem właścicielem mieszkania). Wiem, na jakiej zasadzie wpisać do kosztów np. zużycie energii elektrycznej (kwota rachunku * procent wielkości pomieszczenia, w którym znajduje się firma, czyli w tym przypadku mój pokój :)), jednak jak to wygląda od strony technicznej ? Czy w jakiś sposób mam się również rozliczać z właścicielem mieszkania (matka), czy po prostu obliczam w/w kwotę, wpisuję w koszty i tyle ? Pozostaje jeszcze kwestia rachunku za internet i tutaj sprawa nieco się komplikuje. Ponieważ, aby móc korzystać z internetu, muszę mieć założony telefon (mimo, że w ogóle z niego nie korzystam). Czy w takim przypadku mogę wliczyć w koszta również opłaty za telefon (przykład: w tpsa niemożliwe jest założenie neostrady bez telefonu). 2. Jeszcze przed rozpoczęciem działalności wykonywałem pewną usługę dla znajomego. Zażyczył on sobie faktury, ale nie widział problemu w tym, bym wystawił mu ją za miesiąc (kiedy będę już w stanie to zrobić). Pieniądze lada dzień będą przelane, ale na konto prywatne. I tutaj - a tak przynajmniej mi się wydaje - pojawia się problem, ponieważ wszystkie transakcje powinny być wykonywane przy użyciu konta firmowego, czy tak ? Jeśli tak, to czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji (np. przelanie przeze mnie z konta prywatnego kwoty za w/w usługę w momencie, gdy posiadał już będę konto firmowe ?). Te pieniądze przydałyby mi się już teraz, ale jeśli nie ma wyjścia z tej sytuacji i mogą wyniknąć z tego jakieś problemy, to być może lepiej, bym zaczekał z tym przelewem do momentu, gdy założę już konto firmowe. 3. To pytanie ma w pewnym sensie związek z poprzednim. Jak to jest z tym firmowym kontem bankowym ? Wiem, że nie ma obowiązku jego zakładania, ale jak to później wygląda od strony czysto-technicznej ? Czy z konta prywatnego mogę opłacać ZUS i podatki ? I jak rozliczać się z odsetek, skoro trzymam tam również swoje prywatne oszczędności ? 4. Czy istnieje jakiś darmowy program komputerowy typu "podatkowa księga przychodów i rozchodów" oraz taki, gdzie będę mógł wypełniać formularz VAT-7 ? Jeśli tak, to jaki polecacie czy - ewentualnie - jaka jest jego nazwa ? To samo, jeśli chodzi o aplikację, za pomocą której mogę obliczyć podatek dochodowy. A może jakiś pakiet tego wszystkiego w jednym programie ? 5. Czy wypełniony formularz VAT-7 muszę składać do US co miesiąc, czy chodzi o wyliczenie/zapłatę samego podatku, a dokument ma leżeć u mnie w domu ? 6. To samo, co wyżej, ale odnośnie księgi podatkowej. Czy gdzieś to trzeba składać, czy po prostu - dla formalności - trzymać u siebie w firmie ? Jeżeli któreś z pytań brzmi głupio, to przepraszam, ale jestem początkujący (no, może już nie aż tak bardzo, ale ciągle gryzą mnie pewne wątpliwości odnośnie różnych rzeczy). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.