Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Czy podejmując współpracę franczyzową z firmą która wydzierżawi mi automaty do kawy i będzie mi ją sprzedawać mogę się rozliczać na zasadzie ryczałtu. Problem w tym, że otrzymuje rozbieżne informacje w tej sprawie a sam nie jestem specjalista w dziedzinie przepisów ją regulująych. Ryczałt jest dla mnie o tyle ważny, że pomoże mi sobie łatwiej (i to znacznie)poradzić pod względem finansowym. W pewnym urzędzie skarbowym powiedziano mi, że podpisując z taką umowę w sumie jestem pracownikiem franczyzodawcy i dlatego nie mogę się rozliczać na zasadzie ryczałtu. Zapytałem o te sprawe księgowej, której zdaniem mogę się rozliczać w ten sposób, a urzednicy są w błędzie. Postanowiłem zapytać w jeszcze innym miejscu tj w innym urzędzie skarbowym. Tam powiedziano mi, iz tego typu interpretacje już nie należą do jakiegokolwiek pracownika urzedu skarbowego tylko do ministerstwa finansów. Osoby z którymi rozmawiałem nie były w stanie określić czy z punktu widzenia prawa jestem pracownikiem franczyzodawcy, czy może pośrednikiem, czy odrębną jednostką gospodarczą i polecili mi napisać pismo do ministerstwa finansów. Tam miałbym otrzymać wiążącą, odpłatną odpowiedź w terminie do 3 miesięcy. Bardzo bym chciał uniknąć tych wszystkich czasochłonnych i męczących zabiegów. Wydaje mi się, iż pewni franczyzobiorcy rozliczaja się na zasadzie ryczałtu, ale pewności nie mam. Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam i dziekuje.