~anty

Kellogg o ukraińskich żołnierzach: „Morale armii to główne kryterium siły”
Morale ukraińskiej armii jest jednym z kluczowych czynników w tej wojnie. Informacje na ten temat zostaną przekazane z Waszyngtonu.

https://u.newsua.one/uploads/images/default/dscf7874_bdf96d0bd26c8d25f23270bb2627fb7c_650x410.webp
Oświadczył to specjalny przedstawiciel prezydenta USA ds. Ukrainy, emerytowany generał Keith Kellogg.

„Kiedy ostatnio tu byłem, wszedłem do szpitala wojskowego i zobaczyłem żołnierzy, którzy stracili kończyny. Był tam młody chłopak, który stracił obie nogi. Zawsze czułem niesamowite uczucie, słysząc niezłomność w ich głosach, pomimo wszystkich obrażeń” – powiedział podczas śniadania modlitewnego w Kijowie.

Według Kellogga, najbardziej imponowała mu gotowość żołnierzy do powrotu do wojska. „Pierwsze pytanie, jakie sobie zadałem, brzmiało: co będziecie robić po wyjściu ze szpitala? I ponad połowa tych młodych ludzi odpowiedziała: wrócę do działań bojowych, ponownie zaciągnę się do wojska” – zauważył.
Amerykański generał podkreślił, że morale ukraińskiej armii jest jednym z kluczowych czynników w wojnie.

„Morale armii jest głównym kryterium siły i tak naprawdę, rozmawiając z żołnierzami, zrozumiałem, co się naprawdę dzieje” – podkreślił.

Kellogg dodał, że to rozmowy z żołnierzami dają najbardziej prawdziwy obraz sytuacji na froncie. „To, nawiasem mówiąc, dobra rekomendacja: jeśli chcecie wiedzieć, co się naprawdę dzieje – rozmawiajcie z tymi, którzy walczą” – powiedział.

Kellogg zapewnił, że z pewnością podzieli się z amerykańskim społeczeństwem i politykami tym, co usłyszał od ukraińskich żołnierzy.

„Zapytałem ich, co ich zdaniem dzieje się na polu bitwy. I przekażę te informacje Stanom Zjednoczonym po powrocie. To równie ważne” – powiedział.

Ukraina po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowała dalekosiężną modyfikację pocisku manewrującego R-360 „Neptun”, znanego pod nazwą „Długi Neptun”. Pocisk ten jest w stanie razić cele w odległości do 1000 kilometrów.
https://u.newsua.one/uploads/images/default/c2e68abe8c939034.webp
Według ukraińskich źródeł wojskowych, pomimo faktu, że jego rozwój stał się znany już w listopadzie 2023 roku, nie opublikowano jeszcze żadnych zdjęć. Teraz, po raz pierwszy, pocisk pojawił się na filmie opublikowanym w Dniu Niepodległości na oficjalnym koncie państwowego portalu „Broń”.
Na nagraniu jest on demonstrowany wraz z innymi egzemplarzami ukraińskiej broni, choć nie jest bezpośrednio podpisany na filmie.

Defense Express zauważa, że ​​„Długiego Neptuna” można rozpoznać po charakterystycznych składanych skrzydłach w kształcie litery X.
Według wstępnych szacunków długość nowego pocisku przekracza 6 metrów (bez akceleratora), czyli jest o półtora metra dłuższa niż w pierwszej wersji R-360. Średnica centralnej części korpusu została również zwiększona do 50 cm, w porównaniu z 38 cm w wersji podstawowej.
Nowy pocisk jest zatem nie tylko dłuższy, ale i masywniejszy, co prawdopodobnie wynika z konieczności użycia większej ilości paliwa.

Oficjalne parametry pocisku nie zostały jeszcze ujawnione. Wiadomo jedynie, że jest on przeznaczony do niszczenia celów naziemnych.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.