Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Kellogg o ukraińskich żołnierzach: „Morale armii to główne kryterium siły”
Morale ukraińskiej armii jest jednym z kluczowych czynników w tej wojnie. Informacje na ten temat zostaną przekazane z Waszyngtonu.
https://u.newsua.one/uploads/images/default/dscf7874_bdf96d0bd26c8d25f23270bb2627fb7c_650x410.webp
Oświadczył to specjalny przedstawiciel prezydenta USA ds. Ukrainy, emerytowany generał Keith Kellogg.
„Kiedy ostatnio tu byłem, wszedłem do szpitala wojskowego i zobaczyłem żołnierzy, którzy stracili kończyny. Był tam młody chłopak, który stracił obie nogi. Zawsze czułem niesamowite uczucie, słysząc niezłomność w ich głosach, pomimo wszystkich obrażeń” – powiedział podczas śniadania modlitewnego w Kijowie.
Według Kellogga, najbardziej imponowała mu gotowość żołnierzy do powrotu do wojska. „Pierwsze pytanie, jakie sobie zadałem, brzmiało: co będziecie robić po wyjściu ze szpitala? I ponad połowa tych młodych ludzi odpowiedziała: wrócę do działań bojowych, ponownie zaciągnę się do wojska” – zauważył.
Amerykański generał podkreślił, że morale ukraińskiej armii jest jednym z kluczowych czynników w wojnie.
„Morale armii jest głównym kryterium siły i tak naprawdę, rozmawiając z żołnierzami, zrozumiałem, co się naprawdę dzieje” – podkreślił.
Kellogg dodał, że to rozmowy z żołnierzami dają najbardziej prawdziwy obraz sytuacji na froncie. „To, nawiasem mówiąc, dobra rekomendacja: jeśli chcecie wiedzieć, co się naprawdę dzieje – rozmawiajcie z tymi, którzy walczą” – powiedział.
Kellogg zapewnił, że z pewnością podzieli się z amerykańskim społeczeństwem i politykami tym, co usłyszał od ukraińskich żołnierzy.
„Zapytałem ich, co ich zdaniem dzieje się na polu bitwy. I przekażę te informacje Stanom Zjednoczonym po powrocie. To równie ważne” – powiedział.
Ukraina po raz pierwszy oficjalnie zaprezentowała dalekosiężną modyfikację pocisku manewrującego R-360 „Neptun”, znanego pod nazwą „Długi Neptun”. Pocisk ten jest w stanie razić cele w odległości do 1000 kilometrów.
https://u.newsua.one/uploads/images/default/c2e68abe8c939034.webp
Według ukraińskich źródeł wojskowych, pomimo faktu, że jego rozwój stał się znany już w listopadzie 2023 roku, nie opublikowano jeszcze żadnych zdjęć. Teraz, po raz pierwszy, pocisk pojawił się na filmie opublikowanym w Dniu Niepodległości na oficjalnym koncie państwowego portalu „Broń”.
Na nagraniu jest on demonstrowany wraz z innymi egzemplarzami ukraińskiej broni, choć nie jest bezpośrednio podpisany na filmie.
Defense Express zauważa, że „Długiego Neptuna” można rozpoznać po charakterystycznych składanych skrzydłach w kształcie litery X.
Według wstępnych szacunków długość nowego pocisku przekracza 6 metrów (bez akceleratora), czyli jest o półtora metra dłuższa niż w pierwszej wersji R-360. Średnica centralnej części korpusu została również zwiększona do 50 cm, w porównaniu z 38 cm w wersji podstawowej.
Nowy pocisk jest zatem nie tylko dłuższy, ale i masywniejszy, co prawdopodobnie wynika z konieczności użycia większej ilości paliwa.
Oficjalne parametry pocisku nie zostały jeszcze ujawnione. Wiadomo jedynie, że jest on przeznaczony do niszczenia celów naziemnych.