~zen_on

To co robisz albo starasz się robić nazywa się chyba Grid Trading, jeśli jest połączone z dobrą analizą fundamentalną, AT oraz wyczuciem rynku może pozwolić zwiększyć liczbę akcji bez dodatkowych środków, a również pozwala na balans pomiędzy różnymi spółkami w zależności od konkretnych ruchów i rynku.

Ja też czasem sprzedaje / kupuje akcje Asbis, ale nie tak często jak Ty.

Załóżmy że Asbis:
- kosztuje 30 zł a ja wyceniam jego roczne perspektywy wzrostu na 40 zł, daje to +33% zysku,
- kosztuje 32 zł a ja wyceniam jego roczne perspektywy wzrostu na 40 zł, daje to +25% zysku.

Dla mnie obecnie nie są to duże potencjały (przez obarczenie ich ryzykiem), więc w takiej cenie praktycznie nic bym nie dokupił, wręcz zredukowałbym po 32 zł licząc albo na korektę, a jeśli nie to na wrzucenie tego w spółkę gdzie widzę potencjał o większym % zysku.

W odwrotnej sytuacji załóżmy że Asbis:
- kosztuje 24 zł a ja wyceniam jego roczne perspektywy wzrostu na 40 zł, daje to +65% zysku,
- kosztuje 20 zł a ja wyceniam jego roczne perspektywy wzrostu na 40 zł, daje to +100% zysku.

Obecnie u mnie wygląda to mniej więcej tak (mam podobne listy dla różnych spółek):
- sell 10X na ~40 zł
- sell 5X na ~35 zł
- sell 2X na ~32 zł
- buy 1X na ~26 zł
- buy 2X na ~24 zł
- buy 4X na ~22 zł
- buy 6X na ~20 zł
- buy 8X-10X na ~18 zł (~10% dywidendy względem takiego kursu)

A w międzyczasie dywidendy też wpadają, tylko nie wiem po co pisać o konkretnych ruchach.

Każdy niech gra jak chce, każdy ma też inne okna czasowe i inaczej widzi spółkę za X lat.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.