Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
w dzisiejszej rozmowie ze Strefą Biznesu TV Sławomir Staszak, prezes Energi mowi
Jako prezes zarządu grupy energetycznej, która ma najmniej aktywów węglowych, mogę powiedzieć, że realizujemy własny plan transformacji i dekarbonizacji. Inwestycje, o których wcześniej mówiłem oraz działania operacyjne, które prowadzimy w ramach grupy, są elementem tego planu.
Wspolspalanie 50 % wegla i 50 % biomasy w jednym z trzech blokow elektrowni Ostroleka / wspominane w poprzednim i wczesniejszych wpisach watki ....czy kogeneracja w Elblągu. To modelowy przykład dekarbonizacji – zastępowania węglowych źródeł ciepła jednostkami gazowymi. Wcześniej udało się to w Kaliszu. Pokazujemy, że ciepłownictwo może być nie tylko źródłem ciepła, ale i energii elektrycznej stabilizującej system.
Jeżeli powstanie jakaś alternatywa dla NABE, to oczywiście weźmiemy ją pod uwagę. Natomiast my nie jesteśmy głównym interesariuszem takiego rozwiązania – bardziej dotyczy to spółek takich jak PGE, Tauron czy Enea, które mają znacznie większy udział aktywów węglowych. Nie chciałbym wypowiadać się więc w ich imieniu.Patrząc z perspektywy Grupy Energa i wracając do udziału aktywów węglowych – dla nas NABE nie jest niezbędne, aby realizować proces transformacji. Jeśli pojawi się jednak jakaś propozycja systemowego rozwiązania, z pewnością weźmiemy udział w rozmowach
w linku tekst + video
https://strefabiznesu.pl/branza-energetyczna-i-rzad-powinny-wypracowac-model-ktory-utrzyma-atrakcyjnosc-i-konkurencyjnosc-polski/ar/c3p2-27872699