~LUx

Dnia 2025-07-27 o godz. 15:10 ~Jo napisał(a):

> Innego nie ma bo pochowali papiery tu masz całe pismo

Jeśli z umowy są kary i PKP Cargo z powodu niewykonania nawala to płaci, ale nie sumuje się potencjalnej sprzedaży a jedno co można zrobić to wg nawet jakiegoś okresu policzyć przy kosztach jakie by mogły powstać utraone zyski a przy tych marżach na jakich transportowano to niewielkie kwoty. PKP Cargo jakby wykonanie owych transportów zleciło podmiotom trzecim i poniosło do własnej marży netto stratę to by mogło żądać zwrotu. Jakoś nikt nie podnosi kwestii transportu węgla z importu z Rosji a tego nie było mało przed wybuchem wojny na UA, nie mam pod ręką ale sprzedaż wtedy sięgała ok 0,5 mld co było tematem politycznie wstydliwym...

Warto zadać sobie pytanie dlaczego wtedy Tusk z opozycją tak agitował a to w Braniewie a to pod Małaszewiczami, co jakaś forma zemsty na tych importerach rodem Falenta i sianie paniki że Polacy będą marznąć?

Już rok temu napisali wam i to jest właściwe, brak podstawy prawnej a transporty zostały opłacone co widać po skokowej sprzedaży...

Z drugiej strony, jeśli importerzy węgla sprowadzali węgiel z RU, a ten jest w embargo to PKP Cargo doskonale wieziało kto był klientem a klient nie kupuje by mieć tylko by wykorzystać / sprzedać i rodzi się pytanie dlaczego tu zabrakło znowu umów...

Od strony ludzikiej to jest wstrętne, jak rządził Seliga byliście ty i Real klakierami a teraz plu...jecie a on miał zadanie do wykonania i to natychmiastowe i nikogo jego spór z ZZ by nie interesował a te "Miętki" wiedzieli że musi to go szantażowali i ja swym wpisem pokazałem Selidze że nie ma co rzucać mięsem i takie jest ich prawo pracowników ale jak wykonano zadanie wtedy musiałby owe podwyżki kompensować ale po wyborach i tak przy sytuacji by zwalniał może w innym stylu....

Dokonał leasingu zwrotnego, tylko że za lokomotywę płacił 50% a kolejne 50% to dotacja była i wpływała po ok 3 m-cach.i to nie jest tak że owe 170 mln to był jakby kwartal a per anno ale od miesięcy apeluję byśmy zestawili stawki ale skoro wy w papierowym wydaniu KOZ-LWB oferujecie ponad 300 mln a w aukcji elektronicznej robicie za 1/3 to takie są wtedy skutki...Sporo tych ceferek ale jedną zapamiętałem to 12,5zl netto za tonę LWB-KOZ to brawo wy! byście mogli transportować 9 mln ton w dwa lata bo w Połańcu wypadliście wtedy....Wymienione 376 sprzedaży i policz dla transportu dla Enei to jest min 3x tyle kwotowo więc 3x9 = 27 mln ton ha ha gdzie niby import to 4,5 mln węgla ale umowy obowiązywały do 2023r a nie tylko w zima 2022/2023. Skończyły się żniwa...

https://www.bankier.pl/forum/temat_observer-alarm,63700845.html (listopad 2023)
@Observer - alarm!

tobie się wydaje że takie wątki generuję bo mam kaprys! nie kolego, to był ost. koniec transportów już na okres grzewczy i zimowy...

Ten cyrk w sejmie i ów złom, sprzedaż to wszystko wskazuje że PKP Cargo ratuje płynność bo teraz muszą regulować faktury na bieżąco i to nie jest jakaś zła wola ....Spadek udziału PKP Cargo do 27% i tak jest stosunkowy mały....

Kto jak kto ale Ty to wiesz jaka była ma krytyka Seligii, a że pisałem dawaj powyżki, jasne jak masz zadanie do wykonania to musisz szybko zakończyć bezsensowne spory a rachunek wystawisz jak wykonasz....

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.