~Antoni

Móchamed - policzyłem to sobie w ten sam sposób. Jak juz napisałem wczesniej, uważam że przychody będą wyższe o 100/200 mln niż te prognozowane przez mBnak. A dynamika przychodów w Q3 i Q4 będzie powyżej 10%, co przełoży sie na przychody powyżej 3 mld w obu tych kwartałach. Co powinno skutkować przychodami w całym roku bardzo blisko 12 mld. Na pewno nie będzie mniej niż 11,5 mld. Ze wszystkich wskaźników przewidywanych przez mBank, uważam, że właśnie marża jest najbardziej niedowartościowana. Pisałem już wcześniej o tanim dolarze, który wspiera marżę, ale są też inne wskaźniki sugerujące poprawę marży jak choćby mniejsza presja płacowa, czy taniejąca energia i paliwo. Zamieszanie z polityką celną Trumpa mogło trochę przyprzeć do muru producentów w Azji, były głosy z branży, że łatwiej sie z nimi negocjowalo. Fracht również potaniał.
Przyznam, że chyba nie wyraziłem sie precyzyjnie co do mojej wiary w osiagnięcie marży w wysokości 20%. Nie miałem na myśli osięgnięcia 20% marży EBITDA dla całego 2025 roku, ale osiagnięcie tego poziomu w Q3 lub Q4. Dla całego 2025 roku 20% jest raczej niemożliwe. Ale jeśli zostanie osiagnięty poziom 20% w Q3 lub Q4, to będzie duża szansa na utrzymanie tej marży przez cały 2026 rok.
Nie jestem pewien, co założył Miłek - czy 20% marży w całym 2025 roku, czy osiagnięcie tego poziomu pod koniec roku.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.