deuset

Czepianie się jednego słowa naprawdę mija się z celem. Przecież napisałem, że się pomyliłem — to nie była próba wprowadzenia nikogo w błąd. A teraz ta jedna pomyłka służy do budowania nowego wątku? Wymogi programu się nie zmieniają: podstaw w miejsce beneficjenta „wykonawcę” i zobaczysz, że cały mechanizm i tak się na nim opiera.
Czy naprawdę trzeba ważyć każde słowo tak, jakby to była publikacja naukowa? Fakt pozostaje faktem — wykonawca nie jest formalnym beneficjentem, ale jest beneficjentem pośrednim w znaczeniu operacyjnym i ekonomicznym. Tego nie sposób podważyć. I co najważniejsze: to, czy jest formalnym beneficjentem, czy nie, nie wpływa na jego rzeczywisty udział w procesie dotacyjnym.
Zamiast dyskutować o sednie sprawy — czyli o długu, znikającym zysku przez opcję CALL, ten sam zysk przy 100mln różnicy w przeniesionym długu, możliwości odmowy wypłaty przez operatora z powodu sytuacji finansowej wykonawcy, czy o wpływie terminowości instalacji na wypłatę dotacji — skupiasz się na marginalnym błędzie w sformułowaniu.
Każdy może przeczytać dokumenty dostępne na stronie gov i samodzielnie wyciągnąć wnioski. Zebrałem w których konkretnie plikach PDF można znaleźć potwierdzenie wszystkich faktów dotyczących tego, jak wykonawca realnie wpływa na proces dotacyjny. Od początku koncentrowałem się na raportach ESPI, a dopiero reakcje forumowiczów skłoniły mnie do głębszej analizy programu. Tak — użyłem określenia „beneficjent” w nieścisły sposób. Ale to był jedyny błąd, który został otwarcie przyznany i poprawiony. Tworzenie na tej podstawie teorii o celowym wprowadzaniu w błąd, zarzutów o spisek czy „agenturę z Saule” jest po prostu niepoważne. „Czyste Powietrze”:

1. Poradnik dla wykonawcy
  2. Regulamin naboru wniosków o dofinansowanie
  3. Wzór umowy z wykonawcą
  4. Wzór protokołu odbioru prac wykonawcy
  5. Instrukcja wypełniania wniosku o płatność (WOP)
  6. Instrukcja wypłaty zaliczki (prefinansowanie)
  7. Program priorytetowy „Czyste Powietrze” (część ogólna)
  8. Załącznik nr 2 – Koszty kwalifikowane

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.