Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Po szczegółowej analizie propozycji dotyczącej wypłaty dywidendy w wysokości blisko 7 mln zł, mogę stwierdzić, że wnioskodawcy raczej nie dysponowali wystarczającym zrozumieniem zasad sprawozdawczości finansowej oraz realiów płynnościowych spółki. Poniżej nie analzuje wysokości wynagrodzeń Zarządu i a jedynie zasadność wypłaty dywidendy.
Proponowana kwota dywidendy stanowi niemal całość dostępnych środków pieniężnych – według sprawozdań finansowych, na koniec 2024 roku saldo środków pieniężnych wynosiło 8 mln zł, a na koniec I kwartału 2025 r. – już tylko 7 mln zł. Wypłata na zaproponowanym poziomie doprowadziłaby do niemal całkowitego wyczerpania dostępnej gotówki.
W mojej ocenie wypłata dywidendy w zaproponowanej wysokości jest nieuzasadniona z punktu widzenia zarówno zachowania ciągłości operacyjnej spółki, jak i bezpieczeństwa jej struktury finansowej. Dlaczego nie zaproponowano mniejszej kwoty która by była zasdna 1 - 2 mln zł niestety tego nie wiem ale jak wiecie to piszcie.
Główne argumenty przeciwko wypłacie dywidendy w tej wysokości: