emeryt_giełdowy

Dnia 2025-06-17 o godz. 15:47 ~velon napisał(a):
> minimum 4, może być i 10 - PPK aktywnych już prawie 4mln i 14 mln OFE, z czego pewnie z 3-4 miliony już się łapie na suwak (tu by trzeba emeryta pytać, on tam zna te wszystkie liczby)...

nie wiem.
Czytam i googluje strony np. PPK Kapitalizacja i liczba uczestników, Suwak Ofe Zus, Fundusze emerytalne (OFE), Kapitalizacja OFE , liczba uczestników itp., ale sposób prezentacji, melanż informacyjny oraz dziury w podstawowych informacjach dotyczących przepływów w ramach suwaka z OFE do ZUS oraz z ZUS do OFE nie pozwalają na potwierdzenie na bieżąco tego co się dzieje z OFE i PPK, np. poniższy biuletyn z lutego 2025 (Dane z Ewidencji PPK są aktualne na 31 stycznia 2025 r.) https://www.mojeppk.pl/pliki/repozytorium-plikow/materialy-do-pobrania/pdf/Biuletyn-PPK-02-2025.pdf
Na własny użytek zrobiłem sobie tabele w których zebrałem dane GUS, które dotyczyły osób urodzonych w latach 1970 - 1987, czyli drugiego wyżu demograficznego. Zastosowałem uproszczone założenia metodologiczne: 50/50 Panów i Pań oraz oszacowałem ile osób wejdzie w suwak w przypadku Pań po 50 -ce i Panów po 55 latach.
Z tych danych wynika, że ww. okresie urodziło się łącznie 11 mln osób. Szczyt urodzeń był w 1983 r. i wynosił 723,6 tys.
Przyjąłem ostrożne założenie, że suwakiem w latach 2020 - 2033 zostanie około 9 mln osób.
Wg dostępnych danych w OFE jest ponad 14 mln uczestników. Pytanie jaka będzie kapitalizacja OFE, jeżeli w ciągu następnych lat odpłynie 9 mln uczestników?
Próba oszacowania jakie są przepływy kapitału z OFE do ZUS oraz na odwrót kończy się stwierdzeniem, że nawet planiści budżetu mogą przestrzelić dane o 2 mld zł.
"OFE w ramach suwaka przekażą ZUS w 2025 roku aktywa warte 10,7 mld zł – wynika z projektu budżetu na 2025 r. Według planów w 2024 r. OFE miały przekazać 7,7 mld zł, z naszych szacunków wynika, że będzie to kwota bliższa 9,5 mld zł.
W tym roku do sierpnia OFE w ramach suwaka przekazały do ZUS ponad 6,4 mld zł, jednocześnie z ZUS otrzymały 3,1 mld zł. Jeśli tempo przepływów utrzyma się do końca roku, OFE przeleją w ramach ZUS ok. 9,5 mld zł, otrzymując jedynie 4,6 mld zł składek. To by oznaczało bilans przepływów na poziomie ok. -4,9 mld zł."
https://www.analizy.pl/puls-rynku/35905/ofe-w-ramach-suwaka-przekaza-zus-w-2025-roku-aktywa-warte-10-7-mld-zl 
https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/ofe-w-ramach-suwaka-przekazaly-do-zus-aktywa-warte-97805-mln-zl-zus 
Pomijam takie zagadnienia jak:
1/ Stopień koncentracji kapitału uczestników PPK i OFE w 755 zarządzanych przez 5 największych Funduszy zarządzające kapitałem liczonym w ponad 250 mld zł., decydujących o kierunkach i efektach inwestowania środkami 18 mln uczestników.
2/ OFE było 21, a zostało 8,
3/ Wartość kapitału zgromadzonego na średnio na jednego uczestnika w PPK (około 14 tys. zł.) i OFE (17 tys. zł.) Takie kwoty to ..... .
4/ Pamiętam, że OFE miały być zlikwidowane w ramach Rozwoju Rynku Kapitałowego, a zamiast likwidacji otrzymaliśmy następną ustawową PPK.

Osobiście jestem zwolennikiem powstania i samodzielnego prowadzenia 18 mln Prywatnych Piramid Kapitałowych (PPK) zamiast Pracowniczych Programów Kapitałowych (PPK) oraz zdekapitalizowania obecnych Funduszy.
Nigdy nie byłem uczestnikiem OFE (świadomy wybór), gdyż od 34 lat prowadzę własne Prywatne Konto (Kapitał) Emerytalne (PKE), a zebrany kapitał przekracza setki razy kwoty zebrane przez uczestników OFE i PPK.
Ja już sobie pościeliłem, a jak Wy sobie pościelicie to jest Wasz problem.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.