~Irek

CPS wybrane dane:
● Wzrost produkcji zielonej energii o 40% r/r 
do 278 GWh w 1Q’25 w wyniku 
uruchomienia 123 MW na farmach 
wiatrowych Człuchów i Przyrów
● Wzrost EBITDA w 1Q’25 to efekt wyższego 
wolumenu produkcji, wynikającego 
z rozbudowy zainstalowanej mocy w farmach 
wiatrowych
● W 2025 r. podwoimy nasze moce 
zainstalowane w wietrze, co przełoży 
się na wzmocnienie EBITDA
● W segmencie zielonej energii osiągnęliśmy 57,1 mln PLN 
EBITDA w 1Q’25 przy wzroście o 15,8% i koncentrujemy 
się na realizacji farmy wiatrowej Drzeżewo

Z tego co się orientuje, ZePak, ma pół na pół udziały w OZE,
Plan 500mln EBITDA w 2026 do spełnienia, to sam zysk z OZE będzie generował ładną kase w Grupie i Zepaku.
Wiem, wiem, teraz gra się toczy o sprzedaż do PGE, ale to też są ważne dane,
ZE PAK ma tylko 50mln akcji.. a CPS 500mln, jeżeli udzialy w OZE są 50/50, to 500mln dla ZePaku to jak 10 razy tyle w porównaniu do CPS. niech mnie ktoś poprawi, jeżeli coś źle piszę.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.