~Remigiusz

Firma efect jak i wiele innych, także duże sieci (Open Finance itp) mają w swojej ofercie tzw. Polisy Inwestycyjne. Może będę niepopularny, ale takie polisy to dobre rozwiązanie, ale nie dla wszystkich.

Jeżeli uda Ci się trafić na dobrego specjalistę ds. funduszy w takiej firmie, który przedstawi Tobie pełną informację na ten temat, to powinieneś być zadowolony. Zadowolony dlatego, że będziesz znał wszystkie opłaty, prawdziwe zalety, wady - i to Ty zdecydujesz czy wybrać taki sposób inwestowania.

Warto poznać czym są takie polisy, jak działają. Użytkownicy mojego portalu czasem pytali o poradę - gdyż byli przekonani, że w polisach takich nie można stracić, że portfele modelowe zawsze gwarantują zysk, że ktoś magicznie będzie zarządzał ich pieniędzmi.

Tak nie jest. Aby uzyskać dobre wyniki (satysfakcjonujący zysk) nasze działania niczym nie różnią się gdy inwestujemy w ramach polisy inwestycyjnej (axa, aegon, generali, skandia, nordea ...) czy też za pośrednictwem mBanku. Polisa to tylko produkt, w ramach którego mamy dostęp do pewnej liczby funduszy. A to, które wybierzemy to jest już nasza decyzja. Dokładnie tak samo jak w mBanku.

Jedną z zalet takich polis jest odroczenie podatku Belki (i brak naliczania tego podatku przy konwersjach). Natomiast aby ta zaleta pokryła wadę jaką są dodatkowe koszty takiej polisy - trzeba inwestować aktywnie.

Często proponuje się korzystanie z tzw. portfeli modelowych - i aby wpłacać i zapomnieć. Osobiście - nie mogę się z tym zgodzić.

Portfel modelowy nie zabezpieczy nas przed stratami w czasie bessy. To prawa, stracimy prawdopodobnie mniej niż gdybyśmy w ramach polisy wybrali fundusz akcji (ale strata dodatkowo powiększy się o opłaty za zarządzanie), ale także w czasach wzrostów na giełdach zyskamy mniej niż na funduszach akcji (ale też pomniejszone o opłaty za zarządzanie). Zresztą - portfel modelowy to praktycznie to samo co fundusze mieszane dostępne choćby w mBanku.

Zacząłem budować stronę internetową, gdzie opiszę wszystkie informacje na temat polis inwestycyjnych, wpływu opłat, zasad inwestowania. Znajdą się tam wkrótce także pytania, które warto zadać osobie oferującej takie produkty aby mieć pewność, że Twoje pieniądze oddajesz w dobre ręce.

Więcej informacji: http://polisyinwestycyjne.opiekuninwestora.pl

Wkrótce pojawi się na stronie kilka raportów na temat inwestowania w ramach polis inwestycyjnych. Mam nadzieję, że część osób przekona do inwestowania w tej formie, a już inwestującym pokaże jak ograniczać straty i wykorzystywać okazje, aby na takiej inwestycji zarabiać - ale w inny sposób niż "bo akurat miałem szczęście".

W dyskusji padł też wątek na temat rozdawania kontaktów. O tym jak powinny wyglądać polecenia moim zdaniem - przeczytacie tutaj:

http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/dzwonie-do-panipana-z-polecenia/

pozdrawiam.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.