Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Podsumowanie wyników Noble Securities (NS) za 2024 rok
Kapitały własne na dzień 31 grudnia 2024 r. 104,278 mln zł ( r. 23 - 91,4 mln zł)
Wynik netto: 12,830 mln zł za rok 2024, ( r. 23 - ponad 23 mln zł netto)
przychody ogółem: 85,681 mln zł (23 r. - 128,9 mln zł) z czego z działalności maklerskiej: 35,392 mln zł przy rentowności kapitału własnego na poziomie 13,1% (w r. 23 mocne 22,6%), stopa zwrotu z aktywów 1,89%. (23 r. 2,33%). Niska wartość ROA wynika z konieczności księgowego ujęcia wartości aktywów klientów.
Istotne zdarzenia w 24 r. to nakłady na modernizację systemów IT, wdrożenie systemu WATS oraz sprzętu komputerowego w kwocie 2,7 mln zł.
W skrócie korzyści wynikające z nabycia NS przez Skarbiec:
-Noble posiada 9 punktów obsługi klientów w największych miastach wojewódzkich z doświadczonym zespołem (średnia wieku dla całego NS to 42 lata) oraz zaplecze związane z dystrybucją obligacji korporacyjnych oraz produktów inwestycyjnych dla klientów Premium/Private Banking. W tym kontekście warto sprawdzić efekt przejęcie Xeliona przez Quercusa i korzyści wynikające z własnej mocnej dystrybucji oraz dalszego potencjału.
-Jeden z najlepszych zespołów finansów korporacyjnych, maklerów giełd towarowych (potencjalny powrót do obliga giełdowego na energie), dość dobry zespół analityczny oraz doświadczony zespół maklerów (animatorów) zajmujących się obrotem na rachunek własny oraz pozostałą niezłą kadrę.
-Świetna sytuacja bilansowa, praktycznie brak zadłużenia wynikającego z obligacji własnych i kredytów, spółka produkuje gotówkę i ma zdolność do wypłaty dywidendy.
- Synergie dla Skarbiec TFI przy zmianie modelu z Success Fee na model dochodowości wynikający z opłaty za zarządzanie, mocny team obligacyjny.
Główne czynniki ryzyka:
Podsumowanie
Moja skorygowana wycen Noble Securities nie pomniejszona o rezerwę wynikająca z roszczeń dot. obligacji Getinu wynosi 110 mln zł, przy wartości kapitał własnego NS na poziomie około 104 mln zł na koniec 2024 roku. Przy cenie zapłaconej za NS na poziomie 31,3 mln zł, Skarbiec przy pełnej konsolidacji posiadanych akcji Noble Securities powinien wykazać zysk księgowy wynikający z okazyjnego nabycia (tzw. Badwill) 104 mln zł - 31,3 mln zł = 72,7 mln zł lub zbliżony (zależy od roszczeń).
Zgodnie z MSSF 3 jeżeli wartość godziwa nabytych aktywów netto przewyższa zapłaconą cenę nabycia, różnicę uznaje się za zysk z okazyjnego nabycia i ujmuje w rachunku zysków i strat jednostki przejmującej w momencie przejęcia. Dokładny czas i rozpoznanie wyniku z tytułu przejęcia NS zależy w dużej mierze od Zarządu Skarbca.
Moja wycena Grupy Skarbiec Holding wynikająca z mojego DCF uwzględniająca stopę wolną od ryzyka na poziomie 5,5% oraz stały wzrost FCF, efekty związane ze zmianą modelu opartego na Success Fee na model opłat stałych oraz potencjał wynikający z przejęcia NS to nie mniej niż 673 mln zł, czyli okolice 98 zł wartości godziwej przypadającej na akcje w perspektywie 3 lat.
Trudnością z którą możemy się mierzyć jest płynność na akcjach oraz wynikające z tego tytułu mniejsze zainteresowanie funduszy inwestycyjnych, natomiast na naszą korzyść powinna wpływać projekcja obniżki stóp procentowych oraz stosunkowe dobre wyniki osiągane przez fundusze zarządzane przez Skarbiec TFI.
Dzięki za przeczytanie, zapraszam do merytorycznej dyskusji.