Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
5.8. Nabywanie akcji własnych
Według stanu na dzień 1 stycznia 2024 r. Emitent posiadał ogółem 876.731 akcji własnych, co stanowiło 8,23% kapitału
zakładowego, zapewniających 1.150.652 głosy, co stanowiło 8,37% ogólnej liczby głosów, Akcje te zostały nabyte w latach
poprzednich na podstawie upoważnień udzielonych uchwałą nr 18 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenie Emitenta z dnia 3
czerwca 2020 r., zmienionej uchwałą nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 28 października 2020 r., oraz
uchwałą nr 16 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z 20 kwietnia 2021 r. Na podstawie uchwał Nadzwyczajnego Walnego
Zgromadzenia Emitenta z dnia 31 października 2023 r. wszystkie wskazane powyżej akcje własne należące do Emitenta
zostały umorzone, przy czym wpis umorzenia akcji i obniżenia kapitału zakładowego Emitenta do rejestru nastąpił w dniu 25
stycznia 2024 r.
W dniu 29 października 2024 r., na podstawie upoważnienia udzielonego uchwałą nr 4 Nadzwyczajnego Walnego
Zgromadzenia Emitenta z dnia 14 października 2024 r., Emitent nabył w celu umorzenia ogółem 149.000 akcji własnych, na
które składa się 91.094 akcji zwykłych na okaziciela oznaczonych kodem ISIN PLMRCTR00015 i 57.906 akcji imiennych uprzywilejowanych oznaczonych kodem PLMRCTR00056. Nabycie nastąpiło po cenie 100,00 zł za jedną akcję. Nabyte akcje
stanowią 1,53% w kapitale zakładowym Emitenta izapewniają 1,64% ogólnej liczby głosów przypadających na wszystkie akcje
Emitenta.
Według stanu na dzień 31grudnia 2024 r. spółka zależna od Emitenta, LeaderMed B.V., posiadała ogółem 352.622 akcji
Emitenta, które stanowiły 3,61% kapitału zakładowego Emitenta i zapewniały 2,80% ogólnej liczby głosów przypadających na
wszystkie akcje Emitenta. Akcje te zostały nabyte w 2023 r.
Ogółem według stanu na dzień 31 grudnia 2024 r. i na dzień sporządzenia niniejszego sprawozdania Emitent i jednostki
zależne Emitenta posiadają łącznie 501.622 akcji Emitenta, co stanowi 5,13% kapitału zakładowego Emitenta, zapewniających
559.528 głosów, co stanowi 4,44% ogólnej liczby głosów przypadających na wszystkie akcje Emitenta, przy czym zgodnie z
art. 362 § 4 i art. 364 § 2 Kodeksu spółek handlowych Emitent i spółki zależne nie wykonują praw udziałowych z akcji Emitenta,
z wyjątkiem uprawnień do ich zbycia lub wykonywania czynności, które zmierzają do zachowania tych praw.