Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ja również wysłuchałem w całości konferencji. Staram się robić to regularnie i bez bicia huraoptymistycznej piany mogę stwierdzić, że była to pierwsza od dłuższego czasu konferencja, która nieco ociepliła stosunek do spółki (moje wypowiedzi nt. wcześniejszych konferencji są w postach pod daną konferencją). Co na plus?
1. Zarząd wreszcie zdecydował o modelu biznesowym i kierunku monetyzacji (poza Barcleysem chyba będą konsekwentni) i to jest najistotniejsza wiadomość.
2. Koniec bajek pt publikacja kosmicznych prognoz - to bez wątpienia wzmocni wiarygodność spółki
3. Ograniczenie historii lejków, itp. "wiarygodnych źródeł" - liczą się podpisane umowy (trwanie w lejku "kanadyjskiej agencji" tylko potwierdza niską wiarygodność tego narzędzia)
4. Ograniczenie kosztów (ale to już było wiadome od SF 2024)
5. Realna szansa na samofinansowanie działalności (bez R&D)
Minusy:
1. Chyba jednak obawa o stabilność sytuacji na świecie (stąd mądra decyzja o "przeskoku" z administracji na komercję)
2. Przytoczony wyżej "kanadyjski kontrakt" (gdyby on wypalił (naj w historii), to dzisiaj mielibyśmy 3 cyfry zamiast 2)
3. Pobrzmiewająca gdzieś w tle emisja na cele rozwojowe - nie kwestionuję zasadności, czy celu, ale emisja to zawsze 1-2 miesiące bujania i zbędnego hejtu.
Generalnie jednak pierwsza od dawna konferencja na plus.