Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2025-02-13 o godz. 18:42 ~ja napisał(a):
> I jeszcze długo będzie notowana z dyskontem /chociażby za brak polityki informacyjnej
> Rozumiem jednak dyskonto 30% ale nie 70% w stosunku do wartości księgowej - a wiemy, że wartość rynkowa jest wyższa niż wycena bilansowa.
> Tu dyskonto jest zbyt wysokie.
Dyskonto jest drakońskie!
To że tylko jedna transakcja z ub. r. z Browarną we Wrocławiu wypełnia wartość całej obecnej kapitalizacji spółki przy kursie z piątku (4,96 zł) to nie dyskonto to... thebilism!
A przy tym majątku spółki nawet kwadratowy.
Gdzieś tu był mój post w którym szacuję niedowartościowane aktywa... tam wartość księgowa wyszła mi w przedziale ok. 31 zł (bez Gdyni) do 39 zł (gdyby za grosze udało się kupić Gdynię).
Przyjmując jednak ostrożnościowo tą wartość księgową jako 25 zł, to przy kursie 4,96 zł dyskonto przekracza 80% !!!
Tak to można notować spółki w upadłości!
A przecież rating wiarygodności kredytowej RankProgressu oscyluje pomiędzy A- a BBB+..
com