Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zależne jest to od filozofii inwestowania, niektórzy kupują i sprzedają akcje starając się na każdej transakcji zarobić kilka lub kilkanaście procent, a inni kupują solidne spółki dywidendowe, które co rok wrzucają im do kieszeni dywidendy i bardziej od kursu akcji obchodzi ich sytuacja majątkowa spółki.
To czy akcje są po 3 zł czy po 30 zł nie ma dla mnie znaczenia jeśli nie zamierzam ich sprzedawać, a zamierzam sprzedawać tylko w dwóch przypadkach:
1. W firmie źle się dzieje (spadające przychody, pogorszona płynność, brak perspektyw rozwoju, brak właściwej komunikacji z rynkiem)
2. Kurs wystrzelił do góry i oderwał się od fundamentów czyli przyszłe dywidendy nie usprawiedliwiają tak wysokiego kursu.
p.s. wiem, że za 2025 rok zysk i dywidenda nie będzie tak wysoka jak za 2024 (sam o tym pisałem w innych postach), ale 2026 rok może być jeszcze lepszy niż 2024 i o ile nie zaistnieje któryś z tych dwóch powodów powyżej cena i to, że ktoś "sypie" nie robi na mnie wrażenia.