Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
I mamy na rynkach to co jak pisałem niedawno że się wydarzy:
od 9.12 Spx od swoich ATH wykonał korektę -3% ja do tej pory, natomiast Wig20 w tym samym czasie wykonał dalszy spadek o -6% czyli dwa razy większy spadek.
Tylko Spx spadał z Ath natomiast Wig20 spadał z już wtedy niskich poziomów
Indeksy wyglądają obecnie słabo. Co prawda korekta ja jankesach - kilka % to nic przy ich wzrostach z ostatnich miesięcy. natomiast jeżeli Wig20 spadnie o kolejnych kilkanaście % będzie na poziomie na jakich był 5 lat wstecz ! I wypłacone dywidendy biorąc pod uwage inflację tylko niewiele tu pomagają.
Tak więc na GPW od 2008 roku nic się nie zmieniło. Jest to najsłabszy rynek na świecie i dalej taki pozostanie.
Tu były by potrzebne radykalne zmiany począwszy od zmiany metody liczenia indeksu, poprzez zmianę składu spółek w wig20, wydzielenie nowego indeksu WigSP czyli Wig skarb państwa, zmiany godzin handlu kontraktów futures.
Od tego trzeba by zacząć...
Osobiście gram teraz pozycje Long na złocie i miedzi oraz eur/usd. Liczę na odbicie kilka % i zamykam pozycje.
W nowym roku 2025 zakładam wstępnie większa korektę na jankesach po której będę grał pozycje Long z celem lekko poniżej Ath.
Zakładam tez spadek Wig20 do poziomów 1500-1800 pkt skąd zamierzam zagrać swinga Long z celem 2000-2200
Jeżeli ktos chce zarobić na Wig20 lub spółkach musi albo spekulować intraday albo kupić je bardzo, bardzo tanio i wtedy grać swinga.