Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2024-12-17 o godz. 09:58 ~gero20 napisał(a):
> Tej firmy nikt nie kupuje i to jest odpowiedź na Twoje pytanie. Ostatnio obroty spadły jeszcze. Ogólny klimat na giełdzie nie jest dobry, w tym roku GPW jako jedyna chyba w EU nie wzrosła. Ani firma ani akcjonariusze nie są też zainteresowani zarówno komunikacją z inwestorami jak i ceną akcji. Taka jazda nawet przy kolejnych dobrych latach, bo spółka ma bardzo dobry rok, może się ciągnąć latami. Nie podoba mi się też że znaczny wzrost przychodów powyżej 30% nie przekłada się na zysk netto 7%. Rosną cały czas te same koszty, płac, energii i usług. Ale spółka wydaje się mieć sytuację stabilną a jej wycena jest jest kuriozalnie niska. 0,46 do wartości księgowej czy 5,7 C/Z. Dwa razy mniej niż firmy z branży. Zyski nie rosną skokowo, więc przy tak rosnących kosztach jak pisałem wyżej taka sytuacja może ciągnąć się latami. C/Z może spokojnie sobie spadać do 4 czy 3. Niestety...Jeśli poprawi się sentyment do spółki, zamkną w końcu prezesa i nie będą chcieli jej ściągnąć z giełdy cena w końcu się podniesie.
Bardzo dobrze napisane. To jest chyba sedno sprawy.
A ja bym jeszcze dodał, że tutaj inwestowane jest chyba bardziej w ludzi "na stołkach" niż w spółkę samą w sobie. Otóż spójrzmy na sytuację z aresztowaniami, która miała miejsce jakoś luty - marzec 2024r. Jak to maliniak zresztą pisał na forum przed tymi wydarzeniami: coś w rodzaju - oczekujcie na "śmiercionośne info". Ok, po informacji o aresztowaniach kurs poszedł w dół, ale już po ok. 2 miesiącach od informacji o aresztowaniach kurs wzrósł do poziomu wyższego niż przed tą aferą. Ale co najważniejsze - spółka cały czas ma się dobrze. I coraz więcej zarabia, wchodzi na nowe rynki itp. A jeszcze wg wieszcza forumowego miało być kolejne "śmiercionośne info". Wg mnie nie było ani jednego - wszak spółka (jeszcze raz podkreślę) prężnie się rozwija. A info o aferze nie miało żadnego wpływu na działanie i rozwój spółki. No i wracam do początku wypowiedzi - nie inwestuje się tutaj w spółkę, tylko chyba w tych ludzi "na stołkach" :-)
Zatem, jak napisałeś, przez kolejne lata może być z kursem podobnie jak mamy przez ostatnie miesiące.