Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2024-12-10 o godz. 07:35 ~Krzanu1988 napisał(a):
> Myślę podobnie, 2 kw Mirbud mnie zawiódł wynikami, a 3 totalnie rozczarował. Zdecydowanie liczyłem na coś rzędu 45 mln a tu marne 10mln, podczas gdy JHM sam zarobił chyba 18 mln. Zatem jak na dłoni widać, że podpisywali kontrakty na siłę byle tylko wygra, a teraz będzie to ciążyło na całościowych wynikach. Dla przykładu Budimex miał za 3kw około 2.4-2.5 mld zł przychodów z czego zysku netto 170 mln, zaś Mirbud łącznie za 3 kw 2024 roku również okolice 2.4-2.5 mld zł przychodów z czego zysk netto marne 64,5mln zł. Mamy czarno na białym, że tracą na nisko podpisywanych kontraktach. Poza tym zniesmaczyło mnie to jak podchodziła firma do nas, dużo naobiecywali a trochę nie dotrzymali słowa, bowiem jeśli coś nie następuje to może warto wspomnieć, że np. jeszcze nie wybrali konkretnej firmy z kolejnictwa która chcą przejąć a dowiadujemy się o niewiadomych 2 msc później itp. Dwa słowem nikt nie wspomniał, że podpisywali kontrakty na niskiej marżowości co by bardziej otworzyło nam oczy na spółkę, bowiem z jednej strony portfel zamówień urósł dwukrotnie a zaliczamy spadek. W długiej perspektywie czasu kurs pójdzie do góry pod warunkiem, że wypalą pewne rzeczy o których wszyscy słyszeliśmy, ale mimo wszystko podpisane kontrakty będą ciążyły na wynikach przez długi czas.
--------------------------------------
Niesamowita jest ilość bzdur i kłamstw, które wyplułeś z siebie w tym poście.
Myślę, że są tylko dwa możliwe wytłumaczenia.
1. Jesteś wyjątkowo cynicznym trollem, wiesz, że to bzdury i kłamstwa, więc napisałeś to z pełną premedytacją.
2. Jesteś po prostu marnym trollem, który kompletnie nie wie nic o mirbudzie i tak po prostu przyszedłeś trollować.
Nie mam w zwyczaju się odnosić do takich marnych naplucin, ale jednak zrobię wyjątek.
1. "jak na dłoni widać, że podpisywali kontrakty na siłę byle tylko wygra, a teraz będzie to ciążyło na całościowych wynikach" - kontrakty drogowe wejdą w fazę realizacji dopiero w 2025 roku.
2. "Mamy czarno na białym, że tracą na nisko podpisywanych kontraktach." - nawet nie umiesz poprawnie po polsku pisać. Jedyny kontrakt, który aktualnie ciąży na wynikach to S1 na wysokości Węgierskiej Górki. Koszty (kilkadziesiąt mln zł) były księgowane właśnie w tym roku, stąd wyniki rdr gorsze, ale za to w przyszłym roku spółka na 99% powinna odzyskać spore kwoty z tytułu waloryzacji, gdyż spółka złożyła już roszczenia na kwotę 250-300 mln zł.
3. "zniesmaczyło mnie to jak podchodziła firma do nas, dużo naobiecywali a trochę nie dotrzymali słowa, bowiem jeśli coś nie następuje to może warto wspomnieć, że np. jeszcze nie wybrali konkretnej firmy z kolejnictwa która chcą przejąć a dowiadujemy się o niewiadomych 2 msc później itp." - nic Cię nie zniesmaczyło. Po prostu przyszedłeś tutaj kłamać i udawać zmartwionego. Merytorycznie nawet mi się nie chce odpowiadać, bo wywód nt. temat byłby długi, a tak poważnych tematów i tak nie zrozumiałbyś.
4. "Dwa słowem nikt nie wspomniał, że podpisywali kontrakty na niskiej marżowości co by bardziej otworzyło nam oczy na spółkę" - jak wyżej, ten same case; udajesz, że kłamiesz i próbujesz grać na emocjach forumowiczów, a nawet nie dostrzegasz jak jawnie się odkrywasz z swoją indolencją.
5. "podpisane kontrakty będą ciążyły na wynikach przez długi czas." - tak jak w punkcie 1.