Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Nie sądziłem, że kurs zejdzie tak znacząco poniżej wartości księgowej na akcję. Z drugiej strony nie mogę wyzbyć się wrażenia, że walor jest cały czas zbierany - chociażby zlecenia PKC/PCR w fazie przed otwarciem o dużej wartości ukrytej - wczoraj ponad 400k PLN.
Ale dlaczego kurs jest zaniżany w fazie notowań ciągłych? Delisting?
Dla mnie Spółka nie ma wystarczających własnych środków, aby przeprowadzić wykupienie akcjonariuszy mniejszościowych. A przy tym umowy kredytowe nakładają na Spółkę określony "kaganiec" finansowy. Wskaźnik zadłużenia dług netto/EBITDA dawno nie był tak wysoki - wartość długu to obecnie prawie 4 x EBITDA. A inwestycje jeszcze się nie zakończyły - patrz PCC BD Brzeg Dolny.
Chyba, że Spółka a raczej właściciel pożyczy środki, chociażby pod zastaw akcji Exola - może np. wyemitować obligacje zabezpieczone itp. Te ok. 80 mln PLN to już w zupełności wystarczy na realizację tego celu.
Niższy kurs jest niekorzystny dla Spółki czy właściciela chociażby właśnie w przypadku ustanawiania zastawów na akcjach. Stad właścicielowi powinno zależeć na jak najwyższym możliwym kursie. Chyba, że znowu pkt. 1 - delisting?
Co myślicie?
Dla mnie obecna cena rynkowa akcji jest dalece nieadekwatna do zdolności Spółki do generowania zysków.