~Obserwator

Gotówka i jej stosunkowo wysoki poziom, istotna pozycja owszem, ale przy tych inwestycjach... "mało". Niemniej spółki Z.Solorza twardo stąpają przy tych swoich dalekosiężnych planach. Inwestują, mocno lewarują się kredytem, jednocześnie dobrze do tej pory balansując wynikiem netto i obsługą zadłużenia. Szczerze to nie wierzę w elektrownię atomową w 2035 r. w wydaniu "100% public". Może w 2045 r. prędzej. Nie przy polskiej polityce i jej koniunkturalnym podejściu. Flagowy przykład? CPK i jego wersja (kompleksowa z koleją etc.) przed wyborami i po wyborach. I nie chodzi mi tu o żadne preferencje polityczne, mam na to wywalone. Jeszcze CPK na dobre nie wystartował a już został o kilka lat przesunięty. ZEPAK o atomie może zapomnieć, artefakt. O ile projekty z OZE wiatr/słońce mnie nie nurtują, o tyle GAZ-PARA b. intryguje. Primo - Ceny gazu. Wojna skończy się prędzej czy później, nie pytam czy ale kiedy Europa zechce kupować znowu gaz z Rosji i po ile? Nie wiem kiedy to nastąpi, ale kiedyś czytałem o nazistowskich Niemczech i jakoś nikomu później nie przeszkadzało kupować np. samochody z fabryk itd. Tu będzie tak samo. Gotowa infrastruktura będzie czekać i kusić. Życie. Secundo - makro, normy UE i skrzywienie na paliwa kopalne, certyfikaty CO2, z drugiej strony przemysł w tym automotive UE i kiepska konkurencyjność vs. Azja. Nie dość że mają przewagę w surowce to do tego Chiny maja 4krotnie! tańsza energię niz Europa. Ostatnie 2 tirety to jednocześnie szanse jak i ryzyka dla tak malego ZEPAKa. Dodałbym tercio - konkurencja, mimo że jest i tworzy się cały czas to zanim w PL osiągniemy progi OZE nie ma większego znaczenia. Resume: kurs w jakim jest trendzie, widzimy. Obroty? szalone... dzień w dzień. Przyszly rok to rok głównie skupienia się na inwestycji w którą wpompować trzeba grubą kasę. Do tej pory również CAPEX nie był niski, dlatego perspektywa wyceny ZEPAK (przy takich wieloletnich inwestycjach i zaoraniu el. węglowej) w oparciu wyłącznie o RZIS to w tym momencie według mnie pomyłka. Zakładając nawet wycenę likwidacyjną ZEPAK... 800M pln?

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.