Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2024-10-27 o godz. 00:03 ~Góru napisał(a):
> Siemano ludzie dobrej woli!
> >
> > Trzymacie się nadal burty czy już poza? Kilka własnych odniesień do Walnego:
> > 1. Nie było mnie na Walnym, ale miło mi usłyszeć że byłem w centrum uwagi. Postaram się być na kolejnym i osoby które tak bardzo chcą mnie poznać będą miały w końcu okazje!
> >
> > 2. PP - wreszcie coś drgnęło. Brakuje 17 pacjentów. Duży chyba mają też rzeczywiście odzew od potencjalnych kupców na PP
> >
> > 3. Nie składają wniosku do ABM. Chyba słusznie. Termin absurdalny do realizacji. Niech dowiazą CC, bo to najważniejsze. W to miejsce jest feng do powtórki
> >
> > 4. A w fengu ponowili złożenie wniosku na ArtiClamp. I tu się chwilę zatrzymamy dłużej. Przede wszystkim to jest wniosek-bezpiecznik względem Femy. Termin w fengu leciał a Fema nierozstrzygnieta. Widać zależy im strasznie na tym ArtiClampie. Bardziej niż na MM. Z tym ArtiClampem z tego co wiem to idzie sprawa o m.in. materiały z których jest robiony, elektronikę etc. Po prostu wariant profesorów z Gdańska był przestarzały jeśli chodzi o obecne trendy rynkowe, chociaż co warte podkreślenia urządzenie swoją skuteczność potwierdziło i przeszło klinikę. A widzą ogromny potencjał i trend wśród dużych na wejście w rynek zamykania lewego przedsionka. Przykład to JJ i wymieniana już transakcja zakupu urządzenia Laminar za 400mln dolarów. Dodatkowo ciągle mało podkreślana jest kompatybilnosc CC i AC. Na ten moment absolutnie najważniejsze jest oczywiście dowiezienia CC, które dodatkowo po sprzedaży może bardzo szybko przynieść drugą transakcje na ArtiClampa. MM i EP Bioptom to druga para, która widać odkładana jest z realizacją na późniejszy termin.
> >
> > 5. To co wiedziałem i się domyślałem - Spółkę obsiadla Spekuła. Tak na papierze jak i osobiście naciskają Zarząd o tanie akcje. O kogo chodzi to pewnie większość się już domyśla. Akcji z emisji nie dostali więc będzie próba darcia z rynku, od ulicy. Jaknsie to robi? Ano jak zawsze przez próby lawinowych spadkow. Bezpiecznikiem ma być chyba Lach, stąd termin komunikatu o nabyciu akcji też chyba nie był przypadkowy.
> >
> > 6. Można wierzyć nie wierzyć w tą Spekułę na kursie ale każdy widzi dziwne zachowanie na arkuszu. Do tego dochodzą takie małe smaczki jak te marki które dzień i noc siedzą na bankierku i nadają na Spółkę "bez przyszłości" (ja ich kojarzę z IGN, koledzy wymieniają mi jeszcze inne "modne" Spółki). Przyjdzie czas to i zapewne odpowiednie służby się nimi zainteresują, bo ileż ten proceder może trwać?! Ale jest większa ciekawostka. Otóż u Youtubera pojawił się zaraz po infie o emisji dziwny post, w którym to autor wycenia wszystkie urządzenia Medinice na... UWAGA... 5mln dolarów. Aż ekran monitora poplulem ze śmiechu jak to czytałem. Skąd wycena? To nie ma znaczenia. Chodzi o zabieg psychologiczny. Cena po prostu wymyślona z d... a zabieg zrobiony stricte w momencie emisji i stricte po to aby zwiększyć szansę że ulica sypnie akcjami, bo w emisji się nie udało objąć (czyt. Prezes nas wyciął). A więc będą gniesc ile wlezie. Kwestie spekuly na kursie potwierdził też Prezes na Walnym.
> >
> > 7. Do powyższego dochodzi tajemniczy miliarder z niekorzystną dla mniejszościowych i na szczęście również Prezesa propozycją. O dwóch dużych funduszach nawet nie wspomnę. A więc pytam - coż tu takiego ma się wydarzyć że takie zainteresowanie grubasów jest? Po ile to CC może pójść? O czym Oni wiedzą czego nie wie ulica?
> >
> > 8. Prezes ani nikt z Zarządu nie zdradził i nie zdradzi do samego końca oczekiwanej i możliwej do osiągnięcia kwoty transakcji, ale na wczorajszym Walnym coś się jednak wymkneło, zupełnie przypadkowo i absolutnie nie wprost. Coś co może sugerować o jakie pieniądze chodzi. Jaka kwotę sobie wyliczam na podstawie Walnego to nie zdradzę, ale referencyjnym nie jest urządzenie Adagio, tylko urządzenie Medtronica - 450mln dalorów (przy uwzględnieniu utraty wartością pieniądza w czasie ok. 700mln dolarów). Ostatnie transakcje Edwardsa też są w tych widelkach. Takie poziomy tłumaczyłyby tak duże zainteresowanie dużymi ilościamii akcji przez grube portfele.
> >
> > 9. Dalej - MEDINICE uplasowało się na REWELACYJNYM 4 miejscu (chyba coś koło 100 sprzętów było prezentowane) na konferencji kardiochirurgicznej w Lizbonie ze swoim sprzętem CC. Genialny wynik. Ciekawe czy były jeszcze jakieś urządzenia do ablacji w gronie zwycięzców. Na Konferencji byli wszyscy najwięksi i ta konferencja przyniosła chyba naprawdę duże zainteresowanie urządzeniami ICE. Jak wskazywałem, samo zaproszenie do zaprezentowania się na tej konferencji to już wielkie wyróżnienie.
> >
> > 10. Do Spółki przyjeżdża guru kardiochirurgii. Twórca metody MAZE - w takim zabiegu chirurg wykonuje serię starannie zaplanowanych nacięć w przedsionkach (górnych komorach serca), aby utworzyć bliznę. Ta blizna blokuje nieprawidłowe sygnały elektryczne powodujące AF i kieruje impulsy elektryczne serca bardziej kontrolowaną ścieżką. Przyjeżdża żeby zobaczyć CC. Jego opinia naprawdę będzie wiele znaczyć.
> >
> > 11. Jakiekolwiek zaskarżenia uchwał w tym momencie są całkowicie bez znaczenia i nic nie zmienią. Była jedna osoba która tym straszyła ale nie sądzę żeby traciła na to czas. Z tego co słyszałem to zbyt rozsądny inwestor i zapewne zdaje sobie sprawę że to nic nie da.
> >
> > Z grubsza to najważniejsze informacje. Nie mam czasu bardziej się rozwodzić. Zastanawia mnie tylko ta kwota emisyjna 8zł, gdzie wychodzi na to że byli chętni dać więcej. I tak w tym kontekście przypominają mi się słowa Sołowowa, który kiedyś zapytany o Molecure, w momencie gdy obejmował ogromne ilości akcji po 6zl powiedział stanowczo (cyt z pamięci): My tu nie przyszliśmy po 100% zarobku ale 100-krotnosc względem ceny zakupu. Fantazja? Niekoniecznie! Wycena wejścia na pozycję dla grubego inwestora liczona jest do potencjalnego ryzyka, a przy tego rodzaju Spółkach zakladają się że potencjalny zysk ma dać wielokrotność kwoty zakupu, oczywiście przy założeniu że inwestycja osiąga założony sukces. I tego sobie i Wam serdecznie życzę.
> >
> > Pozdrawiam
Masz absolutną rację i popieram pogląd, który przedstawiłeś Góru. Chciałbym tylko dodać, że prezes jako kluczowy udziałowiec byłby głupi, gdyby sprzedawał akcje tanio. Zarząd składa się z 2 osób, a CFO jest doświadczoną osobą, więc musiał przeanalizować wszystkie opcje. Ostatecznie to decyzja zarządu, a nie tylko prezesa.