~Analityk

Może usuwa, bo czyta ze zrozumieniem :)

1.
>Jeśli rynek VFX będzie rósł średnio powiedzmy 5% rocznie to czy to oznacza, że w przychody w >PLI Animation tez będą rosły tylko 5%?

Nawet jakby tak założyć to co to jest 5% dla spółki giełdowej?

To się tak nie przekłada niestety, bo możecie wierzyć lub nie, ale studio nie jest w stanie wziąć dużego zlecenia VFXowego. Pozostają serialowe dorobki, a tam budżety niestety skromniejsze. Brakuje kasy na inwestycje panowie i tak to się toczy. Inna rzecz, że w 2025 roku żadnego projektu VFX nie będzie, bo musiałby być podpisany już.

2.
Nie wzrosną, patrz punkt 1.

Poza tym to co piszesz to jest fantazja, dwukrotny wzrost przychów na VFX jak nie ma żadnego takiego projektu w perspektywie.

3.
Istotnie spółka miała skok przychodów, ale przy jakim skoku kosztów. Taki zysk przy takich przychodach i to jest dla Ciebie OK? Inna rzecz, że z tego zysku już nic nie zostało. Co musi studio zrobić, żeby mieć zysk 10mln zł? Widzisz o jakich my cyfrach mówimy? 10mln zl dla spółki giełdowej co ma ponad 20 lat i płaski wykres od bodajże 7.  Odpowiedz sobie czy model biznesowy tej spółki jest na spółkę giełdową.

Wg mnie tak pisałem poprzednio rynek animacji mocno się zmieni w perspektywie roku-dwóch. Pytanie, kiedy zostaną upublicznione modele do generowania video, ile to będzie kosztować, jak szybko będzie to miało zdolności produkcyjne (wg mnie szybko - do webowych rzeczy), itp.
Kiedyś czytałem i tym, że programy nie są w stanie kontynuować ujęć filmowych z poprzedniego ujęcia. Ostatnio widziałem minutowy filmik, widać ze to jest AI, ale wszystko ładnie pięknie filmowo posklejane. Kwestia czasu.

Kiedyś filmowcy też nie wierzyli w kręcenie na cyfrze a mamy co mamy.  Z rynkiem się nie dyskutuje - chyba ze fanpi i bialoczerowny.

4. Co do CCC.
Nie znam się na tej spółce, ale akurat wziąłeś sobie ulubiona spółkę spekulantów i grających na krótko. Poczytaj sobie o legendarnej już kreatywnej księgowości pana właściciela i jego grupy. Też dałeś przykład :(

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.