Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Jak na razie temat Porozumienia jest zawieszony więc na razie nie wystawiamy żadnych zleceń aby sprawdzić ile poza GG jest akcjonariuszy czytających forum i posiadających akcje jeśli temat wystawiania byłby aktualny to dam znać ,czekamy na rozwój sytuacji.... Błędem GG było że nie chciała przekazać telefonów uczestników mi /np pod warunkiem odtajnienia mojej osoby / abym mógł osobiście telefonicznie jak emeryt z emerytem przekonać członków GG do zakupów akcji ,nawet chciałem bonusowy kapitał początkowy im zorganizować ...Mogli też jak nie mieli zaufania do mnie wyznaczyć kogoś z członków kto ich obdzwoni i spróbuje przekonać do solidarnych wspólnych zakupów akcji na ile kogo stać /nie nadwyrężając budżetu / jeden mniej jeden więcej ale systematycznie i co miesiąc a przez tyle lat byśmy skupili sporo akcji .
Drugim pomysłem który nie znalazł aprobaty u organizatorów GG było stworzenie jednej wspólnej grupy łącząc wszystkich akcjonariuszy zrzeszonych i tych niezrzeszonych w Porozumienie Akcjonariuszy Mniejszościowych o którym wspomina ustawa o ofercie /umowy już zawarte na prowizje za sukces miały być dalej ważne / a w Porozumieniu wszystko byłoby bez prowizji za sukces .
Można powiedzieć że ja jestem jednym z chrzestnych takich inicjatyw które grupowały wiele osób która rozpowszechnia się na GPW/tutaj macie podróbkę jako Grupa choć też tak można ..... liczebność członków chyba długo nie będzie pobita przez inne Porozumienie
Uważam że Porozumienia akcjonariuszy powinny być na każdej spółce a nie że są zakładane dopiero jak coś negatywnego się dzieje
poniżej edukacyjnie czy pamiętacie aferę na chińczyka na akcjach spółki Bumech
chodzi o aferę, która miała miejsce 22 kwietnia 2017 roku. Na rynku pojawił się komunikat o zaangażowaniu China Coal w Bumech. Chińczycy mieli posiadać 9,8 proc. akcji spółki i rozważać dalsze zaangażowanie w Bumech. Tak istotny gracz wywołał euforię wśród inwestorów, w szczytowym momencie - na otwarciu drugiej sesji po publikacji raportu - wartość Bumechu rosła o 80 proc. KNF postanowił jednak o zawieszeniu notowań. Komisja podejrzewała bowiem nieprawidłowości związane z raportem. Nie pomogło nawet, że wiarygodność Chińczyków została potwierdzona przez Bumech w komunikacie.
- Spółka – w zakresie dostępnych możliwości i ram czasowych – zweryfikowała wiarygodność tego zawiadomienia, sprawdzając m.in. że podmiot o nazwie China Coal Energy Company Limited istnieje, jest spółką notowaną na chińskiej giełdzie i prowadzi działalność gospodarczą w przemyśle wydobywczym - napisano. Zarząd dodał zaś, że boi się wrogiego przejęcia przez Chińczyków.
Chińskiego inwestora nigdy nie było
Ostatecznie podejrzenia KNF-u okazały się zasadne. Okazało się, że chińskiego inwestora nigdy nie było, a ktoś na całej "zabawie" najprawdopodobniej nieźle zarobił. W wyniku postępowania sprawdzającego Komisja ustaliła m.in., że:
1. Do UKNF nie wpłynęło jakiekolwiek zawiadomienie od spółki China Coal lub od jakiegokolwiek innego podmiotu, tj. pełnomocnika czy pośrednika tej spółki. Zgodnie z informacją zawartą w raporcie bieżącym 32/2017, termin dostarczenia tego zawiadomienia upłynął w dniu 23 marca 2017 r.
2. Z analizy kopii rzekomego zawiadomienia spółki China Coal otrzymanego przez Emitenta wynika, że podpis pod tym dokumentem nie jest podpisem prezesa zarządu China Coal, Li Yanjiang. Na stronie internetowej spółki China Coal, w dokumencie pt. „China Coal Energy CSR Report 2015”, widnieje podpis Li Yanjiang z dnia 22 marca 2016 r., który jest zasadniczo odmienny od podpisu wskazanego w rzekomym zawiadomieniu.
3. Rzekome zawiadomienie zostało wysłane do spółki Bumech S.A. w dniu 21 marca 2017 r. o
godz. 10:30 w Warszawie listem poleconym nadanym w Urzędzie Pocztowym Nr 66, przy
ul. Pereca 13/19. Nadawcą przesyłki, zgodnie z informacją zawartą na kopercie, była kancelaria
prawna z siedzibą w Warszawie.
4. Kancelaria prawna, której nazwa jako nadawcy znajduje się na przedmiotowej kopercie oświadczyła, że nie uczestniczyła w przekazaniu Bumechowi rzekomego zawiadomienia spółki China Coal.
5. Na podstawie wyjaśnień otrzymanych przez KNF w trybie nadzorczym od firm inwestycyjnych oraz banków powierniczych ustalono wszystkich akcjonariuszy Bumechu na każdy dzień w okresie od 16 do 22 marca 2017 r. Zestawienie to daje podstawy do stwierdzenia, że spółka China Coal, nie była w tym okresie akcjonariuszem Bumech S.A.
Ktoś osiągnął korzyść
KNF dokonała także identyfikacji stron transakcji zawartych na akcjach Spółki w okresie 1-23 marca 2017, sprawdzając jednocześnie, kto kupował/sprzedawał przed/po informacji o wejściu Chińczyków w spółkę. - Powyższa analiza dała podstawy do sformułowania uzasadnionego podejrzenia wykorzystania przez jednego z tych inwestorów informacji poufnej o otrzymaniu przez Emitenta rzekomego zawiadomienia China Coal i jego planowanej publikacji w formie raportu bieżącego - czytamy w komunikacie Komisji.Ustalono ponadto, że w dniu 23 marca 2017 r., po publikacji raportu bieżącego, jedna osoba fizyczna, działając jako pełnomocnik na rachunkach dwóch osób prawnych, zbyła duże pakiety akcji Bumechu. Sprzedane akcje pochodziły z emisji serii G. Tym samym, wykorzystując pozytywny wpływ publikacji raportu bieżącego na kurs akcji spółki, te dwie osoby prawne odniosły istotną korzyść majątkową. W opinii Komisji w tym przypadku mogą zachodzić przesłanki manipulacji na rynku.
Porażka rynku
Sprawa trafiła do prokuratury,Oba wnioski prokuratura jednak teraz umorzyła, ponieważ nie znalazła winnych. otwarcie można jednak mówić o porażce wymiaru sprawiedliwości oraz rynku kapitałowego.
Już wtedy akcjonariusze drobni chcieli się jednoczyć w Porozumieniu akcjonariuszy nawet mnie się radzili jak to zorganizować po jednym z moich sukcesów organizacyjnych na innej spółce .Temat wtedy odpuścili ...dopiero teraz wprowadzili go w życie mamy espi
https://www.bankier.pl/wiadomosc/BUMECH-S-A-Otrzymanie-zawiadomienia-dotyczacego-przekroczenia-progu-5-w-ogolnej-liczbie-glosow-przez-porozumienie-akcjonariuszy-8815890.html
nie długo dadzą espi o przekroczeniu 10 %
Osobiście analizowałem spółke Bumech przy kursie 50 groszy /było tam scalenie z chyba 10 akcji zrobili 1 więc to przelicznik 5 zł /WTEDY robiłem wywiad środowiskowy w miejscowości której Fundacja powiązana rodzinnie z Sutkowskim była akcjonariuszem ...nie chciałem tych akcji nawet gdyby były tańsze ...mimo tego kurs wzrósł ...ale moje negatywne zdanie o głównym akcjonariuszu pozostaje
https://www.pb.pl/marcin-sutkowski-dzialal-na-szkode-bumechu-1226549