~mmf

Dnia 2024-09-14 o godz. 21:10 ~Moimzdaniem napisał(a):
> Brawo! Pomyliłem się o10gr bo pisałem z pamięci ale tak to wygląda. Obligacje na 100mln pln są zabezpieczone akcjami o wartości 200mln pln przy kursie 6.08. Jeśli kurs spadnie poniżej 6.08 to zabezpieczenie spadnie poniżej minimum i PFR będzie mógł zazadac akcji od Sztuczkowskiego o wartości 200mln. Zloty interes, dlatego prezes nie powinien pozwolić na spadek kursu ponizej tej wartości. Kolejny rubikon to 5 pln bo obligacje zamienne na akcje są do wykupu po 5 pln. I dlatego Prezesowi może zależeć na spadku kursu poniżej 5 pln bo wtedy w białych rękawiczkach obejmuje akcje po 5 pln. Gdyby to zrobił przy kursie 9pln podniosłoby się LARUM, że kurs 9 a on kupuje po 5. Moimzdaniem mamy piękną ustawkę której sprzyja dekoniunktura w gospodarce. Obstawiam zjazd w tym roku do poniżej 5 a potem dzida na 20 ale Przemek będzie już miał z 90% akcji. Majstersztyk

Jestem raczej początkujący na giełdzie i traktuje forum bankiera jako miejsce gdzie przekrzykują się mali chłopcy, ale czasami
zdażają się takie perełki jak ta. Na początku nic nie zrozumiałem z tych Pana dwóch tekstów, ale zmusiło mnie to do odtworzenia
wszystkich komunikatów Cognora w tamtym okresie, w którym emitowano akcje serii 13-tej, a potem obligację no i to zastanawiające
zabezpieczenie obligacji akcjami PS Holdco (o ustanowieniu zastawu). Wiec na plus jest to, że zmuszono mnie do analizowania i nauki :-). Nadal nie wszystko rozumiem, bo tak jak pisałem jestem nowy. Pytanie jest, skąd wiadomo, że PFR może zażądać akcji na 200 mln a nie dokładnie pakietu 32874035, jak napisano w notyfikacji ? Trzeba być oblatanym w prawie aby takie rzeczy wiedzieć ? Nie za bardzo rozumiem dlaczego Prezes może bronić 6,08 i jednocześnie korzystać na spadku do 5 PLN. Czy to larum, które się podniosło miałoby jakikolwiek skutek prawny (gdyby objal po cenie wyzszej niz 5PLN). Nie mogę od Pana żądać odpowiedzi, ale miłobyby było otrzymać wytłumaczenie jak dla przedszkolaka, bo chyba jest więcej osób, które nie rozumieją.

Dodaj odpowiedź

Temat postu jest wymagany. Temat postu może zawierać min. 2 znaki. Temat postu może zawierać max. 72 znaki.
Treść postu jest wymagana. Treść postu może zawierać min. 2 znaki.
Pole Autor jest wymagane. Pole Autor musi zawierać min. 2 znaki. Pole Autor musi zawierać max. 30 znaków. Pole Autor może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki _ i -.

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.