Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2024-08-27 o godz. 22:43 ~Znudzony napisał(a):
> Panowie myślę że się mylicie bo jak inaczej wytłumaczyć że np takie RAFAKO też bankruty jak ENI wg was, ma 10 razy tyle akcji , wierzytelności tylko jakieś 1 mld złotych a kurs 0.80 . To Energoinstal chyba przy tych wskaźnikach musiałby kosztować jakieś 0.01 grosza . Wg Karola , Jerrego Jacka czy innego fantasty bo przecież to spółka z Polski to chociażby jako KREZusi nazywalibyscie się chociaż godnie a nie jak pajace spod zawodówki nie ujmując oczywiście nikomu kończącemu tego typu szkoły. Pozdrawiam Panów amerykańców(że mamusia z tatusiem nie nauczyła że mieszkając w Polsce trzeba być patriota to faktycznie tylko do nich pretensje) i rodowitych rodaków.
Posłuchaj no - daremny człowieczku .
Począwszy od tego że nie jestem zbytnio przekonany czy myślenie w ogóle jest Twoją mocną stroną .(twoje stwierdzenie - myślę)
Sam stwierdziłeś że ENI to też bankrut jak RAFAKO (dlaczego dziwisz się że ktoś może mieć inne spojrzenie niż ~ENI)
Co do ceny ile musiałyby kosztować akcje Energoinstal-u , to ceny akcji są warte tyle ile chcą zapłacić za nie kupujący .
Jeżeli chodzi o mojego wykształcenia , to ja się nie wstydzę tego że ukończyłem szkołę zawodową , a to głównie z tego powodu że moich rodziców Ś.P. nie było stać na to aby nakładać na moje kształcenie .(domniemam że ty nie rozumiesz takiej sytuacji)
Więc ukończyłem szkołę zawodową (aby mieć własne środki) , a następnie technikum dla pracujących .
Twierdzisz że Energoinstal to firma Polska , i tutaj się z tobą częściowo zgodzę .
A częściowo to dlatego że powstała w Polsce (pod okupacją ZSRR ) zbudowana przez moich kolegów i ich poprzedników ,
a także i ja dołożyłem swoją cegiełkę w powstaniu tej firmy .(gdyż kiedy firma wchodziła na giełdę , to ja pracowałem w niej
już przez okres połowy jej istnienia ).
Ale niestety po odzyskaniu suwerenności w 1989 r. przez Polskę , doszło do złodziejskich przekształceń zwanych prywatyzacją .
Proceder ten dotkną również tę firmę na której również zrobiono manipulacje , przejmując ją za grosze .
Nazywał bym ją Polską całkowicie , gdyby została wykupiona za jej faktyczną wartość (od państwa Polskiego), a nie zmanipulowaną .
Jak mniemam Ty zapewne jesteś zbyt młody aby pamiętać , a tym bardziej wypowiadać się na te tematy .
Ale niestety w tamtych czasach właśnie w taki sposób dokonywało się przekształceń prywatyzacyjnych .
Co do patriotyzmu to uważam a wręcz jestem przekonany , że gdyby w dzisiejszych czasach społeczeństwo było tak wychowane w patriotyzmie jak moje pokolenie (które walczyło również o to abyś i Ty mógł żyć dzisiaj w wolnej i niepodległej Polsce ) ,
to nie było by możliwe aby ktoś taki doszedł do władzy (i rządził).