Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Na tym forum widzimy zmasowany atak naganiaczy zarówno na spadki jak i na wzrosty. Kurs od roku sobie pływa między 8-14, co spółdzielni daje fajne zwroty i w sumie niech tak sobie zarabiają - ja im nie wróg. Ale do rzeczy. Oto fakty: 1. Z wywiadów wiemy, że jest zainteresowanie wśród potencjalnych kupujących (więcej niż jednego). Wiemy, że trwają obecnie rozmowy i trwa próba dopięcia deal'u. Subiektywnie uważam, że dopięcie tego deala wywinduje kurs akcji (poprzez wezwanie lub dywidendę) na poziomy 30-60 PLN. 2. Wiemy, że informacji o dopięciu transakcji ciągle nie ma, a już powinien być, co oznacza, że albo nie mogą dogadać się do warunków, lub czas na takie transakcje na rynku się pogarsza :( Trwa też wyścig z czasem, bo wiemy że innowacyjne rozwiązania są innowacyjne, dopóki ktoś nie stworzy czegoś podobnego. 3. Jeżeli nie uda się zamknąć transakcji do końca roku, to jest duża szansa, że zobaczymy kolejną emisję akcji. Poprzednia była po 10PLN i zakładam, że kolejna będzie nieco niżej (8-9PLN?), co gwarantuje, że nawet w negatywnym scenariuszu, kurs nie powinien zjechać poniżej obecnych poziomów. Obecnie posiadam 12.140 akcji ze średnią 8,2PLN i planuję dokupić jeszcze ca. 5.000 najtaniej jak sie uda. Tym sposobem chcę mieć 17.000 akcji Genomtec, które mam w planie spieniężyć za 1 Milion Polskich Złotych. Czy to pewny scenariusz? Na pewno nie. Szanse oceniam na 60-70%. Pozostałe 30-40% to "ryzyko", że tylko zachowam obecne pieniądze lub minimalnie stracę. Myślę, że stosunek ryzyka do zysku między 1:5 - 1:18 nie pozostawia mi wyboru, jak tylko dobierać ile tylko się da. To tyle ode mnie. Odświeżę ten temat najpóźniej za 5 miesięcy.