Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Ciężko mi powiedzieć skąd mają takie dane
Tak jak pisałem ,mogą mieć dostęp do informacji ,które są trudno dostępne dla przeciętnego inwestora jak chociażby dostęp do KDPW
Podają stan Samsunga co do akcji ,czyli 192 909
Sam osobiście podchodzę do tego z dystansem. Jednak trzeba brać pod uwagę ,że Samsung ma swoje oddziały w Seulu ,Hong Kongu i Singapurze ,gdzie Suntech obsługuje 3 z 4 największych podmiotów. Suntech jest coraz bardziej rozpoznawalny na rynku Azjatyckim zwłaszcza po zakończeniu wdrożenia swoich rozwiązań u 2 największego operatora w Azji obsługującego 800 mln ludzi
Kto wie ,czy sam Samsung nie negocjuje w sprawie podpisania jakiegoś kontraktu z Suntechem i może na tej bazie zbiera akcje
To jest dość powszechne podejście ,gdzie zleceniodawca inwestuje w akcje zleceniobiorcy przed oficjalnym podpisaniem kontraktu
Z informacji udzielanych na WZA ,Suntech chce wejść w podpisywanie umów o wartość 8/10+ mln dolarów ,po to ten wzrost zatrudnienia i "strategiczna inwestycja" w personel ,która nas tak dużo kosztuje i przez co jesteśmy gdzie jesteśmy
Według mnie zarząd przestrzelił z zatrudnieniem ,a przynajmniej rozpoczął go zbyt wcześnie ale tego już nie odwrócimy
Przez ostatnie tygodnie było bardzo dużo pakietów wymienianych po 5k na początku i na końcu sesji ,to też dość dziwne
Jest dużo przesłanek za tym ,że Samsung może wchodzić w Suntech właśnie przez to ,że jest rozpoznawalny na rynkach Azjatyckich i ma np. jako jedna z pierwszych firm system SI
Ale też trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać na więcej informacji w tej sprawie. Za 2 tygodnie zobaczymy jak zmienił się ich stan posiadania