Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zyski/straty takiej koniunkturalnej spolki jak JSW to sprawa sezonowa. Rok strat za miliard, a pozniej 3- 4lata miliardowych zyskow. Nie darmo Goldi z Sachsem w JSW wchodza, czekajac na frajerow ktorzy akcje sprzedadza za grosze. I temu maja sluzyc pozyczki GS dla szortow, w tym ta ratunkowa 430 tys. z 12 czerwca, w obronie przed short squeeze ( utility 100%, XTB zawiesil handel JSW). Wnioski pozostawiam inwestorom, o powiazaniach i interesie GS, aby pozyczać akcje shortom,... ktorzy zwalaja kurs jego milionów akcji. No po co GS im shortom pożyczał akcje ? Samobójca ? Faktem jest, że prognozowany supercykl surowcowy troszke sie przesuwa, z powodu oslabienia koniunktury nieruchomosci w Chinach. Ale co sie odwlecze to nie uciecze. Nie sprzedaje Goldi, nie sprzedaje ja. Szorty odkupują, dokupie i ja. Lepsi ode mnie fundamentalisci beda potrafili wycenic...teoretycznie zadanie. Jak wycenić spolke silnie koniunkturalną, o ktorej wiadomo ze ma potwierdzone cykle dochodowe. Powiedzmy, ze kapital wlasny to 10 mld. Spodziewana strata to - 1 mld. Ile to bedzie warte razem ? 10-1=9 mld ? 2 mld ? Shorty sprowadzily JSW do takich 2 mld i Goldiemu pasi, w czerwcu i maju zglaszał zakupienie 5%. ...A teraz, informacje dodatkowe w nastepnym roku 25 spolka zarobi 1 mld, nastepny 26r zarobi 2 mld, nastepny 27r 3 mld. ? Czyli tak uksztaltuje sie przyrist kapitalu wlasnego: 24r 10-1=9 mld 25r 9+1=10 mld 26r 10+2=12 mld 27r 12+3=15 mld Mozna sobie wartosc pieniadza w czasie skorygiwac itd...ale generalnie kupic wartosc od 9 do 15 mld za 2 mld, to jest dobry interes. Fundy to wiedza i wiem to ja. Czekam na szort squeeze, chociarz to nie najważniejsze. Pietwsza okazja byla 12 czerwca, jak utility osiagnela 100%. Zgasił ja GS bo pożyczył awaryjnie 430 tys akcji shortom. 2 ga okazja byla przed 3 tygodniami, shorty takze sie dlawily...i udalo om sie pozyczyc od niznanego fundu 470 tys.akcji ktore od miesiecy wisialo na 115 zl w ofetcie sprzedaży. Czy mają szorty jeszcze rezerwy ? Byc może NIE MAJĄ !?. PRZESLANKI- Od tego czasu oprocentowanie CTB skoczylo z 2.5-4% do 8% a na ortexie widać rolowanie z dlugich na krotkie pozyczki 2 tygodniowe. Wskazuje to, ze sie szorty dusza i nie maja juz skad pożyczyc, dlatego zaczeli wychodzic ! Czy ich to uratuje ? Tempo wychodzenia i tempo akumulacji akcji JSW przez Zjednoczoną Ulicę, sa podobne...a nawet wykorzystanie utility rosnie niemal do 98%, a liczba dostepnych akcji do s,ortowania cały czas spada z 6.5 mln w czerwcu do 5.4 mln obecnie... 1 duzy impuls rynkowy, 1 big info, 1 duzy fund...zrobi robotę! Do 3 razy sztuka