Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Powiem szczerze że tyłu zagrywek na wydarcie akcji na jednej Spółce nie widziałem nigdy. O jednej nie powiem tutaj. Ale po kolei: 1. Schodzenie poniżej progu. Podejrzewam że przerzut na subfundusze. ESSALIENCE ma zdaje się 16 takowych. Efekt - panika ulicy 2. Trzeba przypomnieć że rok temu na całym arkuszu po prawej stało 11-12tys szt. I tak dzień w dzień. Bida. Nie było akcji do kupienia. Wszystko zaczęło się we wrześniu. Co ciekawe tuż po konferencji na Ksiazecej! (nic nie sugeruje :D). Wtedy nastąpiło 8 bitych tygodni spadków. Obserwowałem uważnie. Z tygodnia na tydzień było przewalanie w sekundach coraz większych pakietów aby na zakończenie tygodnia robić coraz większy wolumen na spadkach. Średni przerzut to 5-20tys szt. Ulica spanikowana i wymeczona w pełni. 3. Potem doszło info o nieudanej przedklinice na Minimax. A z perspektywy inwestora to była dobra informacja. Dlaczego? Bo przystopowali z wydatkami na produkt o który i tak nie idzie teraz gra i na który nie było by ich stać aby prowadzić równolegle z CC. Ale akcje zebrane znowu od ulicy. 4. Było mało to do gry wszedł automat. Dwie najpopularniejsze zagrywki to akcja z dostawka 2 szt akcji i to po lewej jak i po prawej. Po co to jest robione? Sądzę żeby na dynamicznym arkuszu zakryć większe zlecenia. Czesto na prawo stało na 5 pietrach po 2 szt i regularnie pilnowanie i dostawiane. Bogatsi inwestorzy widzą na swoich kontach maklerskich 5 zleceń z lewej i 5 z prawej. Efekt psychologiczny - nie ma popytu i nie widać co dużego blokuje wyżej. Na lewo stoi tylko 2szt na kupna (MASAKRA) 5. Moja ulubiona, dawno niewidziana zagrywka, polegała na tym że zasypywali pierwsze zlecenie z lewej, dokładnie taka ilości akcji jak stała, po czy w sekundzie było dostawiane 3-5zlecenia, zwykle w ilościach dwa zlecenia po 1szt, jedno zlecenie kilkanaście szt i jedno zlecenie po 200-300szt. Miało to sprawiać wrażenie że jest wielu sprzedających chętnych oddać akcje. 6. Minimalne obsuniecie z rozpoczęciem kliniki wykorzystane w pełni na zrobienie spring na 7zl (tak uważam że to był spring). Ale tu był chyba zonk, bo robili zrzuty po 3tys akcji, i o ile popyt się nie załączyl większy, bo ulica spanikowana, to i sprzedających nie było. Tam stawiam że nie zostało wyzbierane tyle ile liczyli że zbiorą 7. Teraz fund (bo wszystko wskazuje że to robi przede wszystkim fund, nawet domyślam się który) stosuje inna technikę. Nie opłaca mu się przepalac akcji na blokowanie popytu, bo jest moc duża, więc odczekuje na chwilę słabości, gdy kupujący nie zdarza się dostawić i wali szybko pakietami 3tys żeby kupującym wybić z głowy wzrosty. Tak było dwa razy w tym tygodniu. Nie wierzycie to sobie odpalcie wykres i dajcie interwale 1H, 30min, a najlepiej 1 min. Zobaczycie masę świec zielonych na dużym wolumenie i kilka mniejszych, czerwonych (to zrzuty od funduszu duszace kurs) 8. W tym tygodniu obserwowaliśmy też ukryte S (ale było też dużo ukrytego K) i prace automatów. Funduszowi chodziło o to żeby wybronic 8,50. Dlatego po zbiciu małym wysiłkiem kursu, blokowali już wszystkimi siłami na ukrytym S. Bronił kursu już automat 9. Wczoraj to już praca tylko automatu. Ustawione 189szt na 8,40zl i po ich przezarciu automat dostawiał nowy pakiet. Cel - wymeczenie popytu i obrona 8,50 (baaardzo ważny poziom). Cel osiągnęli. Ale co optymistyczne, pomimo tego że wszyscy widzieli pracę automatu, który nie odpuszcza, to popyt również nie odpuścił i to do samego końca. Wniosek: komuś niezwykle zależy na tych akcjach. Ktoś tu spodziewa się chyba ogromnego zarobku i poświęca bardzo duzo czasu, nakładu finansowego i wszystkich znanych technik oraz dostępnych narzędzi (automat) żeby te akcje zebrac w jak największej liczbie, i to do ostatniego dnia kiedy pójdzie konkret że Spolki Mam nadzieję że moje spostrzeżenia Wam się przydadzą. Mam nadzieję że macie podobne spostrzeżenia, bo moje to ocena subiektywna, więc chętnie poznam Wasze zdanie. Pozdrawiam cierpliwych i życzę udanego weekendu