Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
po pierwsze dywidenda zawiera sie w cenie akcji a nie jak liczysz jest dodatkiem extra co z mojego punktu widzenia nic mi nie daje
po drugie cena w czasie jest zmienna i Orlen może spaść w najbliższym czasie do września rynek może spadać więc i te wyliczenia nic nie dają - plusem takiej wymiany akcji Energa na Orlen było by to że orlen jest płynny i można by sprzedawać akcje w dowolnym momencie a w perspektywie roku i więcej Orlen jest raczej niedowartościowany i kapitał przesiadając się z banków może pompować Orlen co by sprawiało że i nasze pozycje po wymianie zyskiwały by na wartości a dla niektórych dywidenda była by dodatkową oczekiwaną bonifikatą - na kontach ike będzie na plus na zwykłych rachunkach neutralnie
ja oczekiwał bym parytetu wymiany poniżej 4 - odjęcie z wyceny aktywów Energi i przeszacowanie naszych aktywów plus bonus za pakiet akcji więc skłaniał bym się nawet w okolice 3,5 bardziej obawiam się o czas realizacji dokończenia połączenia z Orlenem że będzie to jednak końcówka roku w związku z wycenami pozostałych zawęglonych energetyków aby oferta z Energę zbytnio nie odbiegała od rynku