Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Dnia 2024-04-04 o godz. 14:35 ~Antoni napisał(a):
> Krowa, 50 zł za akcję, czy 150 zł - to wszystko kwestia horyzontu czasowego. Jeśli spółka będzie zarabiała co rok, nie będzie wypłacała dywidendy, to albo będzie inwestowała (w nowe rynki, akwizycje) albo będzie im rosły środki na koncie. Jeśli będzie inwestowała, a inwestycje będą opłacalne, to kurs po prostu musi rosnąć. Wiem, że nasza giełda to poletka dla spekuły itd. ale koniec końców zawsze kondycja finansowa firmy znajdzie odbicie w kursie. Na razie nie widać zagrożenia, żeby ANSWEAR przestał zarabiać, więc wartość firmy rośnie. Rosną też potencjalne zyski (czyli takie które mogą wystapić, ale nie muszą). W każdym przypadku, w historii wszystkich giełd to musi znaleźć odzwierciedlenie w kursie akcji. Oczywiście kwestia tempa tego wzrostu zależy tez od innych czynników. Ale jeśli spółk abędzie zarabiała co roku, to 150 zł za akcję też będzie. Pewnie nie za rok, pewnie nie za dwa, ale prędzej czy później będzie. Rok temu przewidywałem tu 100 zł w 2024 roku. Nie sprawdziło sie, wiadomo dlaczego. Głównie z powody inwestycji w PRM. Jak tylko wyniki PRM poprawią się (osiągną rentowność), jestem przekonany, że to mocno wesprze kurs. Ostatni spadek był czysto spekulacyjny, choć wywołany wynikami nieco gorszymi od przewidywań. Wystarczy rzut oka na wskaźniki żeby stwierdzić, że kurs jest zaniżony w stosunku do innch firm z branży.
to nie ja nawiązywałam do ceny, a help... ale nie mam za złe. co do tego czy jest zaniżona wycena czy nie... tak bywa z akcjami, że raz są wycenione słabo, a raz przesadnie... taka natura giełdy i spekulacji... jak widzisz, po ilości papiera na sprzedaż, że obecnie przeważają pesymiści... i taki jest aktualnie scenariusz bazowy... wyjśc ze spółki po rozsądnej cenie.