Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Cześć!
Pokusiłem się o analizę spółki.
Jest to moja analiza sytuacji spółki. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury.
SEGMENT APM
Jeżeli wywiążemy się z kontraktu z PP, Pointpack w 2024r wykaże ok 200mln przychodu z Poczty Polskiej. Niestety, nie wiemy jaka jest marża. Ostrożnie zakłądając - 3% zysku netto. Koszty dodatkowe powinny już być rozliczone w 2023r.
Także za 2024r mamy ostrożnie licząc 6 mln zysku netto z APM.
SEGMENT GŁÓWNY - PUDO
Wycofał się DHL, natomiast kontrakt z Pocztą jest podpisany do marca 2025r - i zakładam, że współpraca będzie przedłużona.
Dodatkowo mają wiele punktów, nie tylko Żabkę, podobnie jak i współprac. Więc zakończenie współpracy z DHL nie jest absolutnie tragedia.
Wzrosły również ceny przesyłek, co może się przenieść korzystnie na marże.
Cały czas segment PUDO rośnie.
Zakładam w 2024r (ostrożnie i zachowawczo) 7mln zysku netto z PUDO i wciąż rosnący rynek.
Dodatkowo na horyzoncie wizja wejscia na inne rynki + Chorwacja, w której już jesteśmy, oraz wejście w produkcję paczkomatów. Tego na razie nie liczę, jak widać wszystkie kalkulację są bardzo zachowawcze.
Widziałem, że dużo osób na forum straszy zobowiązaniami krótkoterminowymi. A to nic innego, jak sposób rozliczania paczkomatów stawianych przez pocztę. To nie jest obciążenie dla Pointpack.
Zatem podsumowując:
Licząc zachowawczo, za 2024r będziemy mieć 10mln zysku netto.
Przy obecnej kapitalizacji daje forward P/E na poziomie 2,5!
Przy spółce rozwijającej się i raczkującej w branży.
P/E w takiej spółce powinno być na poziomie minimum 12 (Czyli kurs akcji 108,00 PLN)
I taka jest moja wycena na ten moment.
Jeżeli ktoś jest ciekawy. Tak, mam akcje spółki. Tak, dokupiłem w środę i czwartek.
Dlaczego?
Spółka jest wyceniana obecnie jak by miała zbankrutować. Ja w to nie wierzę.
Dodatkowo możliwe, że fundusze musiały się "wysypać"
No i oczywiście doszła panika inwestorów
Uważam, że jest to merytoryczna wypowiedź, poparta analizą.
Niestety mało takich tutaj.
Każdy wiesza psy na spółce, wykorzystując panikę i licząc, że dokupi może jeszcze taniej.
Nie jest to porada inwestycyjna, jest to moja własna analiza spółki, wiedzę czerpałem z raportów, analiz innych użytkowników.
Podejmujcie sami decyzje inwestycyjne.
To chyba wszystko, Pozdrawiam!