Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Poraz pierwszy piszę wątek o Oponeo,choć nie podoba mi się marginesowy ton niektórych osób,bo to nie jest chyba odpowiednie miejsce do takiej "dziecinady...",ale jeśli ktoś mysli inaczej ,to niech weźmie łopatkę i pobawi się w piaskownicy...Mam sporo info o Oponeo,choc nie zamierzam nikogo ani namawiać,ani zniechęcać.Spółka zawiesiła piblikację wyników sprzedaży,gdyż gdyby były podane wyniki za paźdz.,a potem za listopad,to wprowadziłoby to niepotrzebne zamieszanie.Chodzi o to,że w tym roku szczyt sezonu zimowego był w list.,a rok temu w paźdz.,inaczej mówiąc,wyniki za paźdz.byłyby gorsze niz rok temu(wg moich -zastrzegam,że prywatnych ,a nie ze Spólki-obliczeń o ok.20-30%),natomiast wzrost przychodów w list.-o ok.180-200% rok do roku,więc najpierw spowodowało by to mocny spadek kursu,a potem ogromny wzrost,więc decyzja Spółki jest b.rozsądna! W liczbach może to wyglądać następująco-przychody w paźdz.-ok.10mln(rok temu ok.14-16mln),w listop.34-37mln(rok temu 11-13mln),w grudniu nie spodziewam się rewelacji i wydaje mi się,że 7-8mln,to wszystko,na co mozna liczyć,ale po zsumowaniu 3 miesięcy,nie jest to zły wynik,ale ocene pozostawiam Wam.Zwracam uwagę,że bardzo duże wahania są na marży!!!W paźdz. i listopadzie marża brutto waha się między 10-15%,a w najgorętszym okresie listopada wynosiła 20-50%,przy czym najczęściej wynosiła ok.30%!Pod tym względem z pewnością duzy plus dla Spólki za wykorzystanie opadów śniegu do skokowego podniesienia cen o 20-25%,za tym przeciez idą konkretne zyski,stali się nagle najdroższym sklepem internetowym,a i tak wszystko schodziło na pniu...!A kiedy szał zakupów minął,znowu są (w wiekszości sprzedawanych opon) najtańszym sklepem .więc brawo za polityke cenową.Reasumując,pomimo złej pogody,zyski powinny być z pewnością (tak jak zapowiadał Prezes TVNCNBC) o kilkadziesiąt procent wyższe od "oficjalnej prognozy",a przychody wyzsze o kilkanaście mln,czyli w granicach 105mln,a zysk netto ok.10mln,szczegóły będziemy znać lada dzień,więc wtedy zobaczymy.Na koniec chcę jeszcze raz podkreslić,że nikogo nie zachęcam,ani nie nie zamierzam namaiwać do kupna tych akcji!Wyłącznie przedstawiam swoją wiedzę na ten temat,zastrzegam przy tym,że podane wyliczenia są wyłącznie moimi i docelowe cyfry z pewnością będą inne,ale wydaje mi się,że dosyc zbliżone,w każdym razie po zsumowaniu są b.bliskie kwotom podanym przez Prezesa Spółki i to w wersji najbardziej ostroznej,gdyż w jednym z wywiadów telewizyjnych mówił,że w najb.optymistycznym wariancie (przy ostrej zimie)Spółka może uzyskać 130-140mln przychodów.Na przyszły rok firma ma uzyskać wzrost w przedziale 60-100%,ale poczekamy,zobaczymy,w każdym razie zarówno zwolennicy.jak i przeciwnicy tej firmy muszą przyznać,że Oponeo nie dość,że zawsze dotrzymywało słowa,to jeszcze przekraczało prognozy,taka praktyka byłaby akurat pożądana przy innych spółkach również...