Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
Zagladam rzadko, tyle lapek w gore jeszcze nie mialem :) Juz by sie nalezalo zrobic nowe zestawienie, ale czsu malo, moze w przyszlym tygodniu.
MAKARONY nadal mam bo obecna cena to nadal solidne niedowartosciowanie m.in. wlasnie dlatego ze wskazniki sa zawyzosne przez one-off. Nawet koszyczek nastawilem na 22 (na ponizej 10% tego co juz mialem) i dzis wpadlo. Licze na grubsza dywidende w tym roku.
Co do HORTICO to od chyba 3 lat mam duza pozycje tej Spolki w portfelu i od wtedy uwazam ze to najlepsza Spolka z mi znanych pod wzgledem stosunku szans do ryzyka - wogole najlepsza, nie tylko wsrod spozywczych. Juz wtedy powinna kosztowac znacznie drozej, jednak caly czas pozostaje niezauwazona przez rynek. Pewnie dlatego ze jest na NC a nie glownym parkiecie i dlatego ze mala i obroty male. A moze tez dlatego ze ktos umiejetnie akumuluje (jakis fund sie przyznal do pozycji w HORTICO). Od mojego zakupu rozwinela sie istotnie - zyskala gotowke, buduje 2gi komplementarny filar dzialalnosci (markety Mrowka - m.in. komunikat dzisiaj), caly czas placac dywidendy. Wszystkie inne krajowe spozywki ktorymi sie interesuje podrozaly znacznie przez ostatnie pol roku, HORTICO jeszcze nie. To dywergencja na ktora licze. Uwazam ze powinna kosztowac 2-cyfrowo i jak juz osiagnie ten pulap, to zostanie zauwazona i zacznie byc przez wieksze grono inwestorow porownywana pod wzgledem wyceny i perspektyw z innymi spozywczymi i na poziomy jednocyfrowe nie wroci. Czyli wprost: licze ze podrozeje 100% w tym roku. I ze bedzie mozna trzymac dlugoterminowo kasujac rosnace dywidendy. Tego sie spodziewam i dlatego w tym roku troche dokupilem i jak szybko nie odpali to jeszcze troche planuje dokupic (powiedzmy do 6 zl) - po do 10% pozycji w obu przypadkach a nie wiecej bo pozycja juz duza a plynnosc mala. W wariancie optymistycznym dzieki rozwojowi sieci marktow budowlanych (koniunkture powinni miec niezla w tym roku) moze z niej nawet zrobic sie takie 2-gie Dino z 2019 https://stooq.pl/q/?s=dnp&c=5y&t=l&a=lg&b=0. Ale uwaga: kazdy inwestuje na wlasna odpowiedzialnosc - spodziewalem sie duzych wzrostow HORTICO wczesniej i nie sprawdzilo sie - teraz powodow do wzrostu jest wiecej ale gwarancji zadnych nie ma.