Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją... Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.
WIG20 MOŻE LADA DZIEŃ WYJŚĆ Z KOREKTY! KTÓRE SPÓŁKI Z GPW KONTYNUUJĄ RAJD
Zdaniem Mariusza Jagodzińskiego Członka Zarządu Mount Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. obserwowana na indeksie WIG20 korekta była najlepszym, co mogło się polskiej giełdzie przytrafić. Rozgrzane do czerwoności wskaźniki powróciły do normy, ceny większości spółek znów wyglądają atrakcyjnie i relatywnie tanio, a perspektywy gospodarcze Polski przeganiają naszych sąsiadów z zachodu. Jakie konkretne sektory na GPW mogą kontynuować rajd w I oraz II kwartale 2024 r.?
Od 28 grudnia 2023 r. WIG20 przecenił się o blisko 4%, jednak Mariusz Jagodziński sugeruje, że była to zdrowa korekta
Perspektywy gospodarcze Polski zachęcają globalny kapitał do dalszego inwestowania na rodzimej giełdy, która wciąż wydaje się relatywnie tania
Na jakie sektory stawiają fundusze inwestycyjne w 2024 r.? Które spółki warto obserwować?
WIG20 powinien kontynuować wzrosty
– Miniony 2023 r. dla WIG20 można podsumować jako bardzo dobry czas w bardzo trudnym otoczeniu. Mimo licznych ryzyk geopolitycznych oraz przeciągającej się restrykcyjnej polityki banków centralnych WIG20 wzrósł o ponad 30%, wyprzedzając znaczną część swoich odpowiedników z innych państw – powiedział w programie Mariusz Jagodziński Członek Zarządu Mount TFI.
Zdaniem eksperta polska giełda ma szansę kontynuować zapoczątkowaną w minionym roku hossę, a obserwowana od 28 grudnia korekta była najlepszym możliwym scenariuszem dla krajowego rynku akcji.
– Dla mnie ostatnie spadki nie są żadnym początkiem zmiany trendu. Trend wzrostowy wciąż jest utrzymany, a to jest zasłużona korekta po niebywałej końcówce roku. Wydaje mi się, że jest to czysta realizacja zysków zarówno przez kapitał krajowy, jak i globalny. Dość podobna sytuacja ma miejsce w Stanach Zjednoczonych i na europejskim rynku. Szczerze, to sam się ucieszyłem z tej korekty, bo bałem się, że rynek wpadnie w jakiś hurraoptymizm, który zakończy się krachem. Tak się jednak nie stało, dzięki czemu doszło do ochłodzenia rynkowych nastrojów oraz uwiarygodnienia obecnej wyceny – dodał ekspert.
https://comparic.pl/wig20-moze-lada-dzien-wyjdzie-z-korekty-ktore-spolki-z-gpw-kontynuuja-rajd/#google_vignette